Станимир Беломъжев взе злато на световното по ски-ориентиране

Това е първи медал за България в спорта

Сподели

Shares

Дългогодишният ни състезател, с редица международни успехи, Станимир Беломъжев направи в петък най-сериозното постижение в кариерата си, като извоюва за България първия й златен медал от световно първенство по ориентиране. Българинът, представител на троянския ски клуб „Хемус“, постигна най-добро време на състезанието на средна дистанция – 33 минути и 48 секунди, на 8,2 км.

Това е трети старт за родния ни атлет в тазгодишното световно първенство, което започна с началото на седмицата в Красноярск, Русия, и ще приключи в неделя. Надпреварата на средна дистанция се проведе на много технично трасе с 25 контролни пункта, което доведе до грешки при много състезатели, включително и при фаворита Ерик Рост, от Швеция.

29-годишният Беломъжев има два сребърни медала от миналото световно първенство по ориентиране, през 2015 г., на средна дистанция и спринт. Тогава българинът стана европейски шампион и завърши начело на световната ранглиста. Той кара ски от двегодишна възраст, а негов треньор е собственият му баща, Иван Беломъжев. Първото международно постижение на настоящия златен медалист е още през 2005 г., когато взима златен и сребърен медал на Европейското първенство за юноши в Швейцария.

Снимка: Facebook

Шампионката ни по планинско бягане, Антония Григорова, заедно с младата надежда в ски-ориентирането, Андрея Дяксова (16 г.), представляват България на световното първенство сред жените. Двете взеха съответно 13-то и 23-то място на състезанието на спринта в сряда. В щафетната надпревара във вторник, Григорова и Беломъжев отвоюваха за България пето място. В събота предстои състезанието на дълга дистанция и в двете категории.

 

Повече за Станимир Беломъжев и отдадеността му на ски-ориентирането може да прочетете в специалното интервю с него.

Интервюто ни с Антония Григорова тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.