Дни на предизвикателствата

0


Дата на събитието: 30.11.2010

Сподели

Shares

Фестивалът на приключенията, пътешествията и експедициите, ще се проведе за шести пореден път от 30 ноември до 2 декември. Мястото е Аула Максима на УАСГ (ВИАС), от 18:00 до 21:30 часа, а входът е свободен.

АКЦЕНТИ В ТРИДНЕВНАТА ПРОГРАМА:

– Филмът Asgard Project, който ще бъде излъчен за първи път в България. Разтърсващо красив филм, който проследява амбициозната експедиция на Лео Холдинг до връх Асгард на остров Бафин – да направи първото свободно изкачване по северната стена на върха, смятана за една от най-трудните стени в света. През по-голямата част от годината фиордите на Бафин (най-големият остров в канадския арктически архипелаг) са замръзнали. Ледовете се стопяват само за съвсем кратък период през лятото. Тогава островът се превръща в рай за катерачите с 24-часовата си дневна светлина, извисяващия се цяла миля гранит и невероятната красота на природата.

– Гост на „Дните“ ще бъде младият испански катерач Ману Кордоба. Въпреки че е само на 24 години, Ману има 11-годишен опит и много постижения в леденото и скалното катерене и в експедициите.

Любомир Стефанов ще представи част от своите постижения във сравнително непознатия спорт фрийдайвинг и ще разкаже доколко този спорт е безопасен, какви са техниките, чрез които всеки може да се научи да задържа дъха си и какви са световните рекорди в тази дисциплина.

– Фотографът Владимир Донков (Snooper) ще ни потопи в дивия свят на Гренландия, където тази година снима сам над два месеца. В средата на юли Владо навлезе с лодка на местен ескимос в сгушения между планини и лед Тасермиут фиорд, след което продължи пеша с общо 60 кг екипировка, снимачна техника, въдица и провизии за целия си престой, разделени в две раници. Освен вълнуващия му разказ за това как се оцелява сам сред дивата и безлюдна красота на Гренландия, ще видим и негови невероятни снимки.

– Алпинистът Боян Петров ще сподели своя опит от изкачването на два седемхилядника това лято (Исмаил Сомони (7495 м) и Корженевская (7105 м) в Таджикистан. Как се планира подобна експедиция – подготовка, екипировка, тактически план, фактори за успеха/неуспеха.

Infinity Himalaya: невероятен филм, заснет през погледа на Веселин Овчаров и Хорацио Лоренс – акропарапланеристите, които подобриха световния рекорд в безкрайното въртене (infinity tumbling), най-екстремната фигура в акропараглайдинга.

Равновесие: филм, показващ контраста между забързаното сиво ежедневие в града и свободата, която дава планината. Това е филм, рекламиращ и популяризиращ сноуборда не само като спорт, но и като начин на живот, показващ същността, сърцето и най-вече уменията на млади, талантливи сноубордисти.

Фестивалът ще завърши с after party в Swinging Hall на 2 декември. Ще слушаме Perfect Skies, Elfreegano и Безисходица.

В рамките на „Дните” се проведе фотоконкурс на тема „360° предизвикателства”. Целта му бе да покаже различни гледни точки към предизвикателствата, като създаде 360-градусова панорама от приключения и емоции. Участваха 199 фотографии на 89 авторa, а 25 подбрани творби ще бъдат включени в изложбата, която отваря врати на 30 ноември в 18:00 часа във фоайето на УАСГ (ВИАС) и ще продължи до края на фестивала.
Независимо журито номинира 3 фотографии, които ще бъдат обявени на откриването на фестивала. Te ще получат награди, предоставени от магазини Стената.

Повече информация ще намерите в сайта на събитието: www.predizvikatelstva.com

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.