Историческа стъпка в спортното катерене при жените, с първо 9а+

На фокус , Марго Хейс

Сподели

Shares

На 26 февруари 2017 г. 19-годишната американка Марго Хейс успя да изкачи един от най-трудните спортни маршрути в света, „La Rambla“, намиращ се в популярната катерачна локация, Сиурана, в Испания.

Марго Хейс
снимка: margohayes.com/ 18-годишната Марго Хейс

Линията носи оценка за трудност 9а+, която е потвърдена многократно при предишни изкачвания от основоположници в спорта като Крис Шарма и Адам Ондра. В предишни години са правени други много близки заявки за женски постижения от същия ранг – на Ашима Шираиши и Хосун Верезиарту, но малко не е достигало на тези дами да направят истинската историческа крачка.

Марго Хейс живее в Колорадо и се занимава с катерене от 10-годишна възраст. Американката е шампион от световното първенство по катерене за юноши, провело се в края на 2016 г., в Гуанджоу, Китай. Хейс има и достатъчно постижения в катеренето на естествени обекти – голям брой 8b-та, две 8с-та, едно 9а, а сега и едно 9а+.

Siurana, Spain
снимка: Секторът на La Rambla, Сиурана, Испания

„La Rambla“ представлява 45-метрово изкачване по вертикална или надвесна варовикова скала. Релефът предлага предимно щипки и ръбове. Хейс разучава маршрута около седмица, преди същинския си опит.

Във връзка с постижението на Хейс, информационният портал за катерене 8а.nu коментира, че нивото в спортното катерене при младежите от двата пола започва да се изравнява. Освен Марго Хейс, границите при жените в тази възрастова група се бутат още от няколко девойки – Яня Гарнбрет (17 г., Словения), Лаура Рогора (15 г., Италия) и, разбира се, Ашима Шираиши (15 г., САЩ).

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Laura е италианка. Има и други неточности в текста, оправете си ги.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.