М.Ъ.Р.Д.А.Г.А.С.К.А.Р.

1
 

Сподели

Shares

Каква е приликата между остров Мадагаскари абревиатурата М.Ъ.Р.Д.А.Г.А.С.К.А.Р.? – Никаква! Първото е остров до Африка, а другото – игра на думи.

След 31.10.2010 година обаче се оказа, че е и нещо много по-значимо. Нещо, което събра над 150 души на площадката под Кремиковски манастир и остави много емоции след себе си.

М.Ъ.Р.Д.А.Г.А.С.К.А.Р. - 31.10.2010

И така, събитието М.Ъ.Р.Д.А.Г.А.С.К.А.Р. бе първото от поредицата от събития, които стартира младият клуб по планинско колоездене С.К.А.
Идеята на дезОрганизаторите е да се предложи един нов и непознат в България формат – съБитие. Според Красимир Великов, един от основните „виновници“, съБитие означава „неорганизирано, спонтанно получило се събиране на колоездачи, които карат в различни групи по предварително маркирано незнайно от кого трасе“. Към това определение може да се добави също така и „случайната поява на множество спомощестуватели, които с добрата си воля осигуряват рекорден брой награди за първите четири съБитияни, финиширали в съответните групи“.
Както виждате, самоиронията и чувството за хумор не са излишни на М.Ъ.Р.Д.А.Г.А.С.К.А.Р., като точно такива са и момчетата и момичетата от клуб С.К.А. Тяхната идея е форматът „съБитие“ да бъде алтернатива на официалните състезания по планинско колоездене, за да може по-голям брой хора да усетят удоволствието от този спорт/хоби. Същевременно осигуряването на много награди цели максимален брой участници да си тръгнат с приятен спомен от участието си, добре мотивирани за положените усилия.

Друг аспект на желанието им да са различни, беше символичната такса за участие (5 лева), карта за игра, вместо състезателен номер, както и порцийката кюфтета и бира, вместо обичайните енергийни вафли и напитки.

Амбицията на дезОрганизаторите е М.Ъ.Р.Д.А.Г.А.С.К.А.Р.-и да бъдат провеждани минимум четири пъти в годината (по един за всеки сезон), като всеки път са на различно място. Този, който се проведе на 31.10., беше есенното издание.

Какво всъщност се случи по старопланинските ридове над Кремиковски манастир?
В това първо съБитие, основни дезОрганизатори бяха МТБ-клуб С.К.А. и магазин и сервиз „Колелото“. Момчетата се бяха постарали да има максимално голям брой групи, за да може повече хора да намерят своето място, в зависимост от уменията и възможностите им. В случая групите бяха шест – П.Р.О. (Професионален Ракетен Отряд), Бързи, Смели, Сръчни, Bitches и Лежер.

П.Р.О.“ включва професионалните състезатели и всички, чувстващи се достатъчно добри, за да премерят силите си с Уоутър Клепе, Тодор Ангелов и другите асове на планинското колоездене в България. Те трябваше да завъртят два пъти трасето, като оставят след себе си над 50 км баири, технични спускания и прилично количество кал.

М.Ъ.Р.Д.А.Г.А.С.К.А.Р.

Бързи“ е групата, която беше най-масово представена. Тук се бяха записали хората, които практикуват планинското колоездене като хоби, но са и достатъчно добри, за да направят 25 км от трасето с приличната средна скорост от 10-12 км/ч.

Смели“ е групата, където се записаха т.н. фрийрайдъри, т.е. хората, обичащи трудните и технични спускания по скали, силно наклонени терени и невъзможни на пръв поглед за каране на велосипед терени. За тях дезОрганизаторите бяха подготвили специално трасе, което по общото мнение беше „убийствено“ добро. Това бе и най-атрактивната част от М.Ъ.Р.Д.А.Г.А.С.К.А.Р., където многобройната публика можеше да следи буквално от метри скоросните и ефектни спускания на съБитияните.

Сръчни“ имаха за цел освен завъртането на част от трасето (18 км), да открият и „пленят“ скрити в клоните на специално подбрани дървета знаменца (три на брой).
Сръчните в М.Ъ.Р.Д.А.Г.А.С.К.А.Р!

Bitches„, или на български казано „Кучки“, беше групата на жените. Рекордната бройка от 15 участнички беше приятна изненада дори за дезОрганизаторите. „Кучките“ преследваха себе си, както и 18 км от трасето.
М.Ъ.Р.Д.А.Г.А.С.К.А.Р. - bitches ;)

Лежер“ е последната група, достатъчно добре говореща сама за себе си. Тук се записаха хората, които не искаха да си дават много зор, разгледаха есенните красоти на планината и с лежерно темпо минаха по 18 км от трасето.

М.Ъ.Р.Д.А.Г.А.С.К.А.Р. – есен премина при изключително приятно време, като на прощъпулника на този формат се записаха и участваха 115 съБитияни. Стартът се забави с цял час, поради големия брой желаещи да участват. Няколкото часа между 11.00 и 15.00, когато бе обявен финалът, минаха бързо и всички (победители, изгубили се, недовършили, аварирали) съБитияни се събраха отново под манастира, за да бъдат наградени победителите.

След това дойде време за най-атрактивната част – спускането на фрийрайдърите. Немалка част от предварително записалите се в тази група съБитияни се отказаха, след като видяха какво трасе са им приготвили дезОрганизаторите. Както споменаха Любимир Ботушаров (www.mtb-bg.com) и Красимир Великов (клуб С.К.А.), чрез трудното трасе умишлено са искали да отделят ясно т.н. ХС-карачи (крос-кънтри байкъри) от FR-карачите (фрийрайдъри). Двете дисциплини са коренно различни и се практикуват най-често от различни състезатели с различни велосипеди. Общото мнение беше, че целта е постигната на 100%.

След като бяха наградени и най-добрите „Смели“, част от съБитияните продължиха веселбата с HELLOWEEN-купон.

ДезОрганизаторите обещават януари месец да е второто съБитие М.Ъ.Р.Д.А.Г.А.С.К.А.Р. зима. Планират зимна обиколка на Витоша (100 км), като тепърва ще уточняват подробностите.

П.Р.О.
1. Уоутър Клепе 3.15
2. Тодор Ангелов 4.07
3. Бойко Бокичов 4.25
4. Николай Коев 4.45

Бързи
1. Иван Радев 2.27
2. Борис Киряков 2.45
3. Николай Манолов 2.59
4. Пламен Господинов 3.09

Смели
1. Христо Тодоров 0.35
2. Теодор Петров 0.38
3. Петър Бонев 0.39
4. Богдан Бояджиев 0.40

Сръчни
1. Асен Ганев 2.41+знаменце
2. Андрей Асенов 2.43+знаменце
3. Николай Стаменов 3.04+знаменце
4. Борис Цекулов 2.46 (без знаменце)

Bitches
1. Натали Янакиева 2.43
2. Савка Йондова 3.05
3. Катя Юрукова 3.06
4. Милица Джуркова 3.17

Лежер
1. Вернер Джебер 1.59
2. Борислав Ингилизов 1.60
3. Филип Лхамсурен 2.45
4. Влади Чобанов 3.04

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Да се надяваме на още по-голям зрителски и участнически интерес занапред….

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.