Зимна приказка на български: Balkan Snowboards

    Сподели

    Shares

    Обичаме зимата и историите свързани с нея. Докато през минали години сме наостряли уши и отваряли очи за актуалното по снежните склонове в чужбина, вече интересното и качественото се създава у дома. Тези продукти имат добавена стойност с това, че са оригинални и български, отличават се със собствен стил и послание към потребителите. С темата, зимна приказка на български, искаме да ви представим няколко малки родни производители, които създават висококачествена екипировка, с която да вземете максимално хубави емоции от зимата.

    balkan българска марка сноуборд
    снимка: Balkan Snowboards/ Георги Абрашев

    Balkan Snowboards

    Семейство
    Идеята за всичко идва от Пламен Петров, Георги Абрашев и Димитър Марков. Началото е поставено през 2012 г., с големия сняг, когато момчетата карат почти всеки ден и сами поддържат дъските си. В средата на сезона една от дъските е вече в много лошо състояние – отворена и с огромни деруги по базата. С много ентусиазъм, компанията успява да я ремонтира. Не след дълго, някой от тях задава въпроса, а защо да не направим дъска?

    Дъските Балкан се появяват на бял свят през 2013 г. Първата е доста твърда, класически кембър профил с дължина 156 см. „Чувството да караш, нещо което си създал с ръцете си, беше несравнимо. Подобрявахме конструкцията и усъвършенствахме технологията с всяка нова дъска. Карахме всеки ден“, разказва екипа на Balkan.

    модели сноуборд Balkan Snowboards

    История
    От чертежите до карането минава доста време. От Balkan вярват, че вниманието в детайлите е от най-голямо значение. Дъските се създават в подножието на Витоша, като базата за производство е на площ от 400 кв.м. Компанията е успяла да изгради изцяло затворен цикъл на производство – така не разчитаме на външни изпълнители и може да гарантира, че дъските се произвеждат качествено, без никакви компромиси. ​От сезон 2016/17 производствения капацитет е дигнат на 250 сноуборда.

    Технология
    Сноуборд дъските Balkan следват технологията „сандвич“. Композитната конструкция пекат в преса с натиск от 37 тона. „Сандвичът се състои от множество слоеве, които са слепени помежду си. Можеш да направиш перфектния сандвич с най-добрите съставки, но ако не използваш правилната подправка, той изобщо няма да става за ядене. Тук е същото. Всички компоненти трябва да работят в синхрон за бъдат част от едно цяло“, обяснява екипът. „Всичко започва с едно дърво – сърцевината, от която създаваш форма и характер. Тук ние сме Избрали да ползваме дървесина от топола, която е лека и жилава. Към тази сърцевина се добавя армировка от фибростъкло, която й придава допълнителна здравина, там където е нужно. Това е основното.“

    „Конструкцията се допълва от въглеродни нишки и кевлар за още повече здравина, кантове от въглеродна стомана, sidewall, най-бързата база и най-здравия topsheet.“

    Сноубордовете Balkan се отличават и с две допълнителни технологии. Първата е система, наречена x-flex system, която осигурява извънредна гъвкавост в зоната между двата автомата. Втората е Vandal Traction, която представлява комбинация от прогресивен сайдкът радиус и три допълнителни контактни точки по дължината на канта. „Vandal Traction дава усещане за повече сигурност, защото прави дъската по-стабилна във всякакви условия, дори и на лед“, твърди екипа на Balkan.

    balkan българска марка сноуборд
    снимка: Balkan Snowboards архив/ работилница Balkan Snowboards

    Продукти
    Balkan Mamber – модел за по-агресивно каране с висока скорост; профилът прави дъската твърда и стабилна. „Тази дъска не прощава грешки. Едно по-несигурно движение може да доведе до неприятни изненади. Препоръчва се за напреднали карачи, които знаят какво правят“, съветват от Balkan.

    Balkan Rocka – true twin модел, който прощава технически грешки и е подходяща за учене на нови трикове; профилът му прави дъската лесна за каране.

    Balkan Mellow Cheese – е оптимална комбинация между Balkan Mamber и Rocka, като дава най-доброто от двата основни профила. Профилът се състои от рокер между автоматите, за повече маневреност, и кембър под тях, за още по-прецизен контрол. „Това е любимият ни профил, който прави дъската по-мека, но в същото време и стабилна, подходяща за каране без компромиси в скоростта или свободата на движенията“, казват от Balkan.

    Дъските Balkan се продават с две години гаранция. Фирмата предлага опцията за пробно каране – само трябва да се свържете и да уговорите ден.

    Сподели

    Shares

    ВАШИЯТ КОМЕНТАР

    Моля, въведи твоят коментар!
    Моля, въведи твоето име тук.