По билото на планината: ПИРИН

0
 

Сподели

Shares

Време е да пребродим и най-алпийската ни планина – Пирин, където ни очакват величествени и незабравими панорами 5 поредни дни!

Трекът сме планирали като естествено продължение на Вариант 2 на маршрута ни в Рила, но може да се изпълни и като самостоятелен трек. По това време на годината Пирин е почти празен, а по пътеките му сноват само запалени планинари.

пирин, Бранислав Бранков,
фотография: Бранислав Бранков

Започваме със стръмно изкачване по дива пътека към Даутово езеро. С набиране на височината, преминаваме от широколистна гора към каменисти пътеки и вековни борове. След Даутово езеро пътеката се вие по най-високите била на Западен Пирин, превеждайки ни през скалисти ръбове, които поставят Кончето в малкия си джоб! Въздушните и главозамайващи гледки няма да ни оставят на мира чак до Суходолски превал. Оттам имаме избор дали да следваме червената маркировка, или да изкачим върховете Каменитица и Баюви дупки, на път за заслон Кончето.
Следват преминаване по популярния алпийски ръб и изкачване на първенеца Вихрен и нощ под звездите на Муратово езеро с гледка към снагата на Тодорка.
През следващите дни ще се радваме на невероятни гледки от хижа и връх Синаница, ще изкачим Бъндеришки чукар и ще минем над Тодорини очи, Василашки и Валевишки езера, достигайки до прелестното Тевно езеро с величествената Каменица на заден план.

Последният ни ден в Пирин ни отвежда през лява Краледворска порта до Самодивските езера, Попово езеро и красивите Кременски езера. След което слизаме от планината през х. Безбог и х. Гоце Делчев.

пирин
фотография: Бранислав Бранков

МАРШРУТ

Ден 1: Пр. Предела – местност Ушите – вр. Албутин – вр. Каменитица – з. Кончето
Ден 2: заслон Кончето – Кончето – вр. Кутело – вр. Вихрен – Хвойнати връх – Муратово езеро
Ден 3: Муратово ез. – Хвойнати връх – Муратов вр. – Бъндеришка порта – х. Синаница
Ден 4: х. Синаница – Бъндеришка порта – Бъндеришки чукар – Голям Типиц – Мозговишки чукар – заслон Тевно езеро
Ден 5: Заслон Тевно езеро – Самодивски езера – Попово езеро – Кременски езера – Безбожки превал – х. Безбог – х. Гоце Делчев

фотография: Бранислав Бранков
фотография: Бранислав Бранков

МАРКИРОВКА

Маркировката по маршрута като цяло е много добра, но в началната му част – Предела – Даутово езеро – се налага повишено внимание, тъй като на места се губи. Също трябва да се внимава в местността Ушите – пътеката за Даутово езеро там се намира малко трудно, тъй като началото й е силно обрасло и почти не се вижда.
По маршрута Даутово езеро – Разложки Суходол маркировка и пътека практически почти липсват – Западен Пирин е сравнително рядко посещавана планина и пътеките са почти заличени и погълнати обратно от природата.

НОЩУВКИ

Хижите и заслоните в Пирин предлагат много добри условия за пренощуване. Трябва да се има предвид, че дори наесен през уикенда заслон Кончето може да се напълни, но до заслона има 2 заравнени места за опъване на малка палатка или спане на чували.
Заслон Тевно езеро се стопанисва и нощуването там е платено.

Палатка може да бъде опъната сигурно почти навсякъде по пътя, освен в участъците:
Предела – вр. Вихрен (много приятно място за палатки в района са Влахини езера);
Бъндеришки Чукар – Мозговишки чукар.

ХРАНА И ВОДА

Снабдяването по този маршрут е много трудно и изисква да сте подготвени с повече храна и вода от обичайно. Участъкът Предела – Муратово езеро минава изцяло по мраморното било и е безводен. Водата на Даутово езеро не е подходяща за пиене.
От Муратово езеро нататък водата не е особено притеснение и може да се набави от почти всяко езеро или поток по пътя. Хижите и заслоните по пътя предлагат адекватна храна.

фотография: Бранислав Бранков

ЛОГИСТИКА И АВАРИЙНИ МАРШРУТИ

И този маршрут изисква да се съобрази транспорта от и до входно-изходните пунктове.

Аварийни маршрути за слизане:
– от местност Ушите преди Даутово езеро може да се продължи по маркировката към х. Яворов, вместо да се отива към Билото.
Мраморното било е сложно за евакуация. От Суходолски превал може да се слезне отново към х. Яворов, а от вр. Бански суходол може да се отиде към Банско по ръба Котечкото, но това налага добро познаване и опит с алпийски умения. В случай на авариране от юг под ръба Кончето, долината може да бъде следвана на запад към с. Кресна.
В района вр. Вихрен – Муратов връх – Бъндеришки чукар – Башлийска порта е разумно да се предприема евакуация към хижа Вихрен.
От района Голям Типиц – Мозговишки чукар можем да слезнем към хижа Демяница.
От циркусът на Попово езеро можем да евакуираме на изток по долината към Кремен, в случай, че е невъзможно да достигнем х. Безбог.

Останалите маршрути по билото на Рила и Родопи са в брой ЕСЕН 2016 на Списанието. Ако сте го пропуснали, от тук може да го поръчате на преференциална цена. Или просто се абонирайте, толкова е лесно.

ЕСЕН 2016

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.