Гените ще ти го кажат

0
 

Сподели

Shares

Наречи го спортна злоба, спортен хъс или както там пожелаеш. Важното е, че в главата ти има „драйв“, който те кара да искаш да бъдеш победител, да си най-добрият на пистата, терена или каквото там място си избрал за изява. Същият този драйв те изважда от нерви всеки път, когато не получаваш нужните резултати от усилията си, или когато си принуден да намалиш темпото, само защото тялото ти не може да издържи на ритъма, който умът ти е определил.

utah-95032_640

ЛОШ КЪСМЕТ? ПО-СКОРО ДНК

Представи си следната ситуация. Тренираш усилено в продължение на месеци, разполагаш с пълното оборудване, необходимо за постигането на вселенски рекорд и работиш с екип от висококвалифицирани експерти, които правят всичко възможно, за да изцедят до последна капка потенциала ти. Всичко изглежда перфектно, само че във финалната класация нещата се нареждат малко по-различно – за пореден път си извън почетната тройка.

Кой е виновен? Дали психиката не ти играе лоши номера? Или си сгрешил в избора си на треньор? А може би проблемът се крие не другаде, а в твоята ДНК.
Все повече проучвания отреждат значителна роля на гените по отношение на спортното представяне. След „разшифроването“ на човешкия геном през 2003 година, учените получиха достъп до някои отдавна търсени отговори. Оказа се, че конкретни гени оказват съществено влияние при определянето на спортния потенциал и в зависимост от изявата им, техният притежател може да има значително предимство пред конкурентите си. Както и обратното – да бъде несправедливо ощетен, тъй като разполага със значителни ограничения по отношение на физическите си възможности.

Ето го и леко стряскащото заключение: генетичният потенциал определя между 50% и 70% от спортните постижения! Това откритие до голяма степен обяснява защо двама спортисти с приблизително еднакъв тренировъчен и хранителен режим, постигат различни резултати и срещат по пътя си различни предизвикателства, свързани с физиката си. То определя и нуждата всеки от тях да адаптира програмата си (в това число хранене, интензивност и честота на тренировките и т.н.) спрямо индивидуалния си генетичен потенциал.

smog-1488932_640

ГЕНИТЕ ТИ ГО ГОВОРЯТ…

Лошата новина – гените са „подарък“, който получаваме от родителите си, и който не можем да върнем или сменим срещу касова бележка. Това означава, че ако в твоята ДНК са закодирани негативи, които възпрепятстват спортното ти представяне, не можеш просто да се разделиш с тях. Възможно е например тялото ти да е „оборудвано“ с неблагоприятна вариация на ген, свързан с производството на колаген. В такъв случай е много вероятно често да се изправяш срещу проблеми, свързани с възникването на травми и контузии.

Има обаче и добра новина. Ако си добре запознат с индивидуалните особености на генома си, имаш шанса до голяма степен да пребориш ограниченията, закодирани в твоята ДНК. Именно това разбиране лежи в основата на науката, наречена нутригеномика.

Нутригеномиката и нутригенетиката разглеждат начина, по който храните повлияват гените ни, и това как индивидуалните генетични разлики могат да въздействат върху начина, по който реагираме към нутриентите (и към други естествени съединения). Накратко: ако знаеш, че разполагаш с вариация на ген, която възпрепятства усвояването на даден витамин, можеш да потърсиш решение на проблема, като си набавяш въпросния витамин чрез подходящ хранителен режим или под формата на хранителна добавка. В случай, че откриеш, че тялото ти има склонност към развитието и поддържането на възпалителни процеси, можеш да увеличиш приема на храни с противовъзпалително действие, антиоксиданти, някои подправки като куркума и канела, зеленолистни зеленчуци и омега-3 мастни киселини.

Възможностите на науката отиват още по-далеч. Един по-обстоен поглед върху гените ти ще те запознае с важни аспекти от протичането на ключови биологични процеси в тялото, които имат отношение към спортното ти представяне. Така например може да разбереш, че е нужно да предвидиш повече време за възстановяване между тренировките, тъй като прекалено интензивните натоварвания благоприятстват проявлението на ген, свързан с повишен риск от възпаление. Или да откриеш, че е добре да приемаш по-голямо количество течности по време на тренировка, тъй като носиш генотип, който се асоциира с повишена загуба на течности.

cycling-655565_640

БЕГАЧ НА ДЪЛГИ РАЗСТОЯНИЯ ИЛИ СИЛОВ АТЛЕТ?

Генетичната наследственост често се свързва с предаването на видими физически белези – като височина или структура на тялото. Някои от тези проявления се считат за основен показател при избора на спорт – например височината, която е директна препратка към спортове като волейбол и баскетбол. Заедно с тези особености обаче ние наследяваме от родителите си и други, „невидими“ характеристики, които засягат ключови биологични процеси в организма. Те също играят важна роля при избора на спорт и изграждането на тренировъчен режим.

Геномът до голяма степен определя в кои спортни занимания даден човек разполага с по-големи възможности за успех: дали ще се представи по-добре като маратонски бегач или като силов атлет, например.

Ако се занимаваш със спортове като бягане, колоездене или триатлон, от изключително значение за теб е какви са индивидуалните ти възможности, свързани с физическата ти издръжливост и аеробния ти потенциал. Има набор от гени, които повлияват представянето ти в тази насока, като засягат ключови физиологични фактори: кръвообращение, контрол на кръвното налягане, сърдечно-белодробен капацитет и други. В случай, че имаш добър капацитет по отношение на физическа издръжливост, ще имаш възможност да поддържаш високоенергийни действия, без да предизвикваш прекомерна умора в тялото си, а освен това ще можеш сравнително бързо да сменяш темпото, според нуждите на спорта.

Ако имаш ограничени възможности по отношение на физическата си издръжливост, е възможно да разполагаш с превес в полза на физическата сила – анаеробен потенциал. Тази даденост ще бъде в твоя полза, в случай че занимаваш със спортове като вдигане на тежести или борба. При тях е от изключителна важност да имаш подходящ тип мускулни влакна, ударен обем на сърцето, както и по-голяма мускулна ефикасност, следствие от висок потенциал за образуване на нови кръвоносни съдове, които да захранват растящите мускули.

matterhorn-968_640

ПЪЗЕЛЪТ СЕ НАРЕЖДА

Гените са важна част от пъзела, който представлява човешкият организъм. Спортните успехи обаче не са свързани само и единствено с генетично предразположение. Спортната форма и резултати се формират въз основа на сложна комбинация от генетични фактори и влиянието на околната среда. Може да се каже, че спортното представяне е резултат първо ─ от правилния избор на спорт според генетичния профил, и второ ─ от правилните тренировки, начин на живот, режим на хранене и взаимодействие със заобикалящата среда.

Ако искаш да „погледнеш“ в гените си и да видиш какви са „настройките“, закодирани в твоята ДНК, можеш да го направиш посредством нутригенетично изследване за установяване на спортен потенциал. Информацията, която ще получиш от него, ще ти даде възможност да изградиш високоефективен персонализиран хранителен и двигателен режим, който отчита индивидуалните нужди на тялото ти и намалява риска от отключването на потенциални проблеми, към които е налице генетично предразположение.

Този тип изследвания се правят веднъж в живота и са част от концепцията за персонализирана медицина, която вместо стандартизирани решения, използва индивидуален подход с по-висока ефективност и по-малък шанс за допускане на грешки. Приложението им е от особена полза за спортисти, които са в началото на професионалната си кариера и искат да скъсят пътя към откриването на подходяща тренировъчна програма, често осеян с множество контузии и други негативни странични ефекти. Подходящ е и за спортисти, които не получават очаквания резултат от тренировките си, въпреки че следват стриктно стандартните насоки за подготовка.

silhouette-1159234_640

КОИ СА ТЕЗИ ГЕНИ?

Вече са разпознати над 300 гена, свързани със здравето и физическото състояние на човека – от гените, които влияят на сърдечносъдовата издръжливост, мускулната сила и експлозивност, до гените, свързани с пулса, структурата на тялото, кръвното налягане и метаболитните процеси. Тези с доказана биологична функция по отношение на спортното представяне, са включени в нутригенетични изследвания, които вече се прилагат активно в САЩ, Австралия, Африка и Европа, включително и в България – изследването NGSport е у нас от около две години.

Анализираните гени са разделени в три основни категории, свързани със спортните постижения: сила и издръжливост; патология на сухожилията; възможности за възстановяване. Ето и някои от най-отявлените представители в трите категории:
Счита се, че носителите на алел Т на гена COL1A1 (Колаген 1 Алфа-1) имат възможност за повишено производство на колаген, което увеличава силата на издръжливост на сухожилията и връзките. Носителите на генотип GG от своя страна може да имат десеторно по-голям риск от скъсване на задна кръстна връзка при редовно участие в спортни дейности, особено такива, включващи резки ускорения или промяна на посоката.

Генът IL-6 (Интерлевкин 6) стимулира имунната реакция към травми от рода на усилени упражнения и води до възпаление в мускула и мастната тъкан. Неговият алел G се свързва с по-добро силово представяне, докато алел C може да предизвика по-ясно изразена умора и да създаде нужда от по-дълго време за възстановяване.
Много редкият алел G на гена NRF-2 (Нуклеарeн респираторен фактор) се асоциира със значително по-голямо подобрение на максималната кислородна консумация при тренировъчна програма за издръжливост. Този алел обаче се среща само при 2% процента от населението. За тях се счита, че освен да бъдат олимпийски шампиони в дисциплини, изискващи изключителна издръжливост, те могат да изкачат Еверест без кислород.

ice-climbers-1247610_640

Със сигурност това да знаеш, че си сред малцината късметлии, в чиито гени е закодирано подобно предимство, носи допълнителна увереност и много положителни емоции. Какво ще стане обаче, ако разбереш, че твоята ДНК е поставила значителни предизвикатeлства по спортния ти път? Може би това ще се превърне в причина да се откажеш от първоначално поставените цели. А може би ще е повод да покажеш на света и на себе си, че гените не определят съдбата ти – те са просто поредният ти стимул да докажеш, че си най-добрият.

Статията е част от брой ЕСЕН 2016. Ако сте го пропуснали, от тук може да го поръчате на преференциална цена. Или просто се абонирайте, толкова е лесно.

ЕСЕН 2016

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.