Как е Иван?

 
0

Две неврологични операции – едната – неуспешна, другата – успешна, отложиха старта на околосветското плаване на Иван Димов. Българинът възнамерява да обиколи света за рекордно кратко време с най-малката ветроходна лодка.

Иван Димов
Иван Димов

Когато през пролетта на 2014 г. Иван Димов обяви пред родните медии намерението за околосветското си плаване, той веднага се превърна в най-интервюирания човек в държавата. Този мъж, който от 20 години живее в Италия, беше дал десетки интервюта за няколкодневния си престой у нас. И аз, както и представители на всички медии с национално и интернет покритие, се бяхме „уловили“ в мрежите на съобщение, което гласеше: „Българин ще атакува рекорд на Гинес с околосветско плаване“.

За да „запазя“ час за среща с Иван, тогава ми бяха необходими не един и два разговора с пиара му. А когато уговореното време дойде, се оказа, че трябва да го „деля“ с колега от друга медия.

Каква беше новината тогава? Иван Димов ще се отправи на околосветско плаване с ветроходна яхта, дълга 5 м и 25 см според замерванията, направени от представители на книгата с рекорди на Гинес. Настоящият рекорд е постигнат с лодка, дълга шест и половина метра. Българинът ще измине 28 000 мили за по-малко от 268 дни без спиране и без да се приближава до суша. Големината на лодката и времето са елементите, с които ще атакува сегашния рекорд, чиито автор е италианецът Алесандро ди Бенедето.

През 2014 г. медийният интерес към начинанието на Иван някак си не беше осребрен. Това се превърна в основна причина за първото отлагане на пътуването, чиито старт щеше да бъде даден още през есента на 2014 г. Тогава дори самият Иван сякаш не подозираше колко бавно и трудно ще бъде набавянето на средства, които да дофинансират оборудването на лодката. Впрочем вниманието на всички беше насочено към нея. Включително и аз, при всеки видео разговор с Иван, питах: Как е лодката?

Яхтата „Мини”
Яхтата „Мини”

През през 2011 г., Иван купува ветроходната яхта с името „Мини”, чиито първи собственик я кръстил на… жената на Мики Маус. Димов запазва името заради моряшкото поверие, че име на лодка не се сменя, а и защото то отлично отговаря на габаритите на този съд. С преоборудването й за плаването, цената й расте с всеки изминал месец. В момента оценката на „Мини” възлиза на 85 000 евро.

От 2014 г. насам лодката ставаше все по-добре. Първо беше добре в един гараж на пристанището в Тоскана. После беше изведена на вода. „Добре се държи във водата“ – започна да отговаря Иван на онзи въпрос: „Как е лодката?” Беше и все по-пълна с пособия и уреди, толкова минимизирани или по друг начин приспособени за плаването, че с просто око човек трудно би разбрал какво всъщност представляват – уред за пречистване на морска вода, печка, котлон, тенджера, тракер за проследяване, сателитен телефон, специално изработени соларни панели, корабен дневник, черна кутия и какво ли още не.

Медиен интерес към Иван имаше и в самия край на 2015 г., когато политическа партия ГЕРБ дари 10 000 евро от партийната си каса за плаването. След кратката среща с премиера Борисов, Димов обяви, че ще използва парите, за да закупи необходимата му за пътуването лиофилизирана храна (храна, от която е изтеглена водата – бел. ред). Подготовката за плаването логично отиваше към своя край и Димов обяви дата на тръгване през 2016 г., а именно – 25 юни.

В неделя (20.08.16 г. – бел. ред.), в регламентираните часове за свиждане в университетска болница „Св. Иван Рилски“ в София при Иван беше само синът му Димитър. Нека ви обясня. В началото на юни, буквално дни преди тръгването, Иван решава да вземе участие в регатата в Росиняно. Състезание, в което могат да се включат всякакви ветроходни яхти, стига съдът да е регистриран. Иван няма намерение да мери сили с участниците, макар че… печели регатата. Целта му е да изпробва новите радиални платна, които ще използва при околосветското плаване. „С тях ще дам по-голяма скорост на лодката, а управлението й ще бъде по-лесно” – уточянва Иван.

По време на състезанието обаче получава силни болки в долната част на десния крак. „Направил съм някакво движение, което е отключило всичко… Докато ме награждаваха, еуфория, забравяш за болката. После болката ме нападна.” – връща се той към онзи момент.

След награждаването, регатата в Росиняно
След награждаването, регатата в Росиняно

Състоянието на Иван е квалифицирано като остра невралгия в резултат на притиснати окончания между прешлени на седалищния нерв. Приет е за операция в болница в Сиена, интервенцията е неуспешна, но той е изписан и лечението му продължава в къщи. „След това ме приеха още веднъж, изписаха ме, после още веднъж ме приеха и ме изписаха. 68 дни бях на легло – ту в болница, ту в къщи. Отслабнах много и физически, и психически. Накрая се обадих в България.” Втората и за радост успешна операция е под български флаг. Направена е от д-р Асен Хаджиянев в клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски”.

„Минали са три дни от операцията и се чувствам десет пъти по-добре, отколкото след операцията в Италия. Изправен съм, мога да ходя, спряха ми дори обезболяващите.”

В момента прогнозата на лекарите е, че възстановяването на Димов ще трае около 5-6 месеца. Време, необходимо за пълното преодоляване на мускулната атрофия и за изчистването на организма от приетите медикаменти. Всъщност травмата, която сполетява Иван в хода на регатата в Росиняно е и илюстрация на само един от възможните инциденти, които могат да го сполетят по време на околосветското му пътуване. Припомням, че маршрутът му преминава далеч от от сушата и само в една негова част, той ще бъде „близо” – на 200 мили от суша. Това означава, че движението му с „Мини” е извън автономията на полет на хеликоптер. При подобни или други изпитания, на които Димов ще бъде подложен в океана, той може да разчита само на късмета в близост да има плавателен съд.

Иван Димов след първата операция в Сиена
Иван Димов след първата операция в Сиена

Питам го какво губи сега, или – отлагането ще оскъпи ли експедицията му? „Губя абонаментите за тракинга, системата за проследяване, както и абонамента за сателитния телефон. С храната няма проблем. Лиофилизираната храна има срок на годност пет години. – обяснява той.”
Това е.

Разказвам всичко това, за да си припомним, че големите начинания имат цена, която се плаща от самия голям начинател. Оставаме в очакване на новата дата на тръгване, която Иван ще обяви. Впрочем, както той сам ми сподели, нито за миг не е помислял да се отказва от плаването.

Междувременно най-нетърпеливите измежду нас биха могли да променят курса на въпроса. Който би могъл да бъде: Как е Иван?
А лодката е добре. Държала се била отлично с новите платна.

Иван Димов

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
   

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.