Регата „Кор Кароли“

0
 

Сподели

Shares

На 11-и август за шестнайсета поредна година ще стартира регатата „Кор Кароли“, която се провежда по дължината на цялото ни Черноморие.

Регата
Снимка: Brian P. Smarr

Стартът на регатата ще бъде даден във Варна, а оттам лодките ще се отправят до любими градове и курорти по крайбрежието. На 12-и август регатата ще пристигне на пристанището в Свети Влас, където за радост на участници и зрители ще хвърли котва и флагманът на българското корабоплаване – ветроходът „Калиакра”.

Яхтената флотилия ще се отправи и още на юг – към Бургас, където Община Бургас и Пристанище Бургас организират специална програма на сцена на Морска гара за жителите и гостите на града.

Ветроходното плаване ще приключи отново във Варна на 15-и август, където ще бъде наградена и яхтата, преминала най-бързо разстоянието в реално време. Финалът на регатата ще съвпадне с празника на Варна,който ще бъде отбелязан на Морска гара.

Традиционно броят на участниците в регата „Кор Кароли” се увеличава с всяка изминала година, а в плаването се включват и все по-нови и състезателни лодки. Миналогодишното издание на регатата засега е рекордно по брой на участвали – 51 лодки и над 350 участници.

Регата „Кор Кароли” се провежда в чест на капитан Георги Георгиев, който на 20-и декември 1976 година се отправя сам на ветроходно околосветско пътешествие. Стартът на пътешествието на капитана е даден в Куба, където и едва след 202 денонощия плаването е завършено успешно. Капитан Георгиев влиза в „Книгата за рекорди на „Гинес” с постижението си, а лодката – „Кор Кароли”, с която успява да изпълни целта си, днес се съхранява във Военноморския музей на Варна.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.