Приключенията ни правят по-умни и по-секси

 
0

Как да подобрите вашето CV или профила си в социалните мрежи? Отдайте се на приключения!

Учените прекарват много време в лабораториите, отглеждат специални растения и наблюдават опитни мишки, но понякога използват микроскопите си за нещо наистина сериозно – да разберат защо приключенията ни носят толкова ползи, колкото не сме и предполагали.

Приключенията ни правят по-умни и по-секси
снимка: James Shackell/Unsplash

Оказва се, че така не само правим нещо интересно, но и ставаме по-умни, по-продуктивни в работата и (!!!) по-привлекателни за противоположния пол. Да, така казва науката! И ако все пак ви трябват доказателства, за да хванете пътя или полетите високо в небето, то експертите са готови. Ето и фактите:

Приключенията ни правят по-умни и по-секси
снимка: James Shackell/Unsplash

Приключенията ни помагат да останем млади

Дейвид Ийгълмен е американски невролог, прекарал живота си в изучаване на човешкия мозък и възприятието ни за време. Списание The New Yorker му дава прякора „Човекът вероятност“, което звучи малко като супер герой на науката. Важното е, че той си разбира от работата.

Реклама - RedBull Moreni Challenge 2019


Ийгълмен твърди, че усещането за време на възрастен човек е „по-сгъстено“ от това на петгодишно хлапе, но чрез пътуване до нови места (особено екзотични с много нови преживявания), ние можем да върнем времето назад. „По същество такива ситуации ви поставят в същото неврологично състояние, както когато сте били дете“, казва Ийгълмен. Може би това е причината времето да лети, когато сте на почивка, въпреки че децата не са обременени от бъдещата работа и срокове след това.

Приключенията ни правят по-умни и по-секси
снимка: James Shackell/Unsplash

Приключенията ни правят по-умни

Казват, че пътуванията „разширяват“ ума, но всъщност го изострят. Психологическо изследване, проведено в университета на Индиана, доказва, че дори само да си представим, че сме на приключение, ние подобряваме нашата креативност и самосъзнание. Това означава, че ако по време на работа разглеждаме снимки на някой красив плаж в Таити или неизследвани катерачни маршрути, практически е добре за нас.

Авторът на изследването, Джона Лерър, казва: „Опитът на чуждите култури дарява пътешественика с ценна непредубеденост, с което той по-лесно разбира, че едно нещо може да има различни значения.“ Установено е, че ефектът е най-добър по време на самото пътуване, особено до екзотични дестинации. Същите ползи носи и правенето на луди неща, които карат мозъка да излезе от ежедневната си летаргия.

Приключенията ни правят по-умни и по-секси
снимка: John Rathwell/Red Bull Content Pool

Приключенията ни правят по-добри в работата

Америка, където са проведени повечето изследвания, строго защитава своите нищожни две седмици почивка в годината под прикритието на „добрата работна етика“. Идеята е, че американците са прекалено заети да бъдат продуктивни и да спазват всички срокове, за да се размотават с безсмислени пътувания. Но проучванията показват, че обратното е вярно. Някои статистики, цитирани от BusinessWeek, доказват, че страните, в които се почива повече, са също толкова, ако не и по-продуктивни, отколкото САЩ.

Във Франция имат 60 процента повече почивни дни, отколкото в Щатите на година и все още постигат 98% БВП на отработен час. Forbes изчислява, че само един допълнителен почивен ден годишно може да донесе още 73 милиарда долара за американската икономика – неоспоримо доказателство колко важни са пътешествията. Това доведе и до последните промени в Скандинавия с въвеждането на шестчасов работен ден – дойде време да се работи по-умно, а не по-здраво.

Приключенията ни правят по-умни и по-секси
снимка: Andy Mann/Red Bull Content Pool

Приключенията ни правят по-секси

Добре, това не е точно научно доказано. Проучване, проведено от сайта за онлайн търговия RSVP.com разкри, че приключенстващите с яке North Face на гърба излъчват повече сексапил. Данните от изследването показват, че от 882 необвързани австралийци, повече от половината са сметнали за по-привлекателни хора, които са отбелязали „пътуване“ сред своите интереси.

И добрите новини не свършват дотук – колкото по-приключенско е пътуването, толкова по-секси е то. Смелите пътешественици са най-примамливи за необвързаните, докато 23 процента смятат, че търсачите на приключения са изключително секси.

Какво можем да научим от това – ако скоро сте пътували до Гърция и някой пита, кажете, че сте били в Конго и сте се борили с горила! И най-важното – не спирайте да пътешествате!

ВИЖ ОЩЕ: Хващай гората – полезно е за мозъка

   

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.