Принципи при избора на маратонки за бягане

0
 

Сподели

Shares

Имало едно време … просто маратонки за бягане!

Маратонките за бягане навлизат в ежедневието ни през далечните 70 години на миналия век и оттогава нещата значително се променят.

Принципи при избора на маратонки

Днес потребителите имат избор, какъвто не са имали никога до сега, но в същото време цялото това разнообразие води до особено напрежение при търсенето на правилната обувка. Въпреки това обаче, изборът на правилна маратонка спрямо нуждите ни е много важен и със сигурност си струва мъките.

За да ви помогнем или улесним възможно най-много избора, ще ви покажем най-важните неща, които трябва да бъдат взети под внимание при избора на маратонки.

КОМФОРТЪТ Е ПРИОРИТЕТ

Когато една маратонка пасва добре, то тя върши своята най-важна задача, а именно – да придържа крака. Ако сте начинаещ бегач или се завръщате след дълга пауза, е добре да посетите магазин, където имат нужната компетенция. Там биха взели предвид индивидуалните особености на стъпалото и могат да ни насочат към най-подходящия модел спрямо нуждите ни и спецификациите на предлаганите модели.

НЕКА ПОГОВОРИМ ЗА НОМЕРА

Клиентите все повече започват да стават чувствителни на тема размер на обувки. За съжаление с времето човешката анатомия се променя и в някои случаи това рефлектира и върху номера на обувките ни. В това няма нищо странно и неестествено, затова винаги купувайте номера, който пасва най-добре, а не онзи, който виждате на етикета! Номерацията е относителна, тъй като тя може да варира въз основа на модел, марка и предназначение. Обикновено в Adventure Shop препоръчваме да взимате обувка с 3-5 мм по-дълга стелка от най-дългия пръст, защото по време на движение кракът мени позицията си, както и при слизане по наклон има изместване на крака напред.

Принципи при избора на маратонки

НИЩО НЕ Е ВЕЧНО

Само защото маратонките ни не са се скъсали, не значи, че вече не се нуждаят от подмяна. Подмяната на маратонките е свързана с честотата на ползването им. Ако обуваме маратонките си само за разходка в парка от време на време, то тогава би могло да ги ползваме доста дълго. Ако обаче всяка сутрин ходим за крос от Драгалевци до Бай Кръстьо или още по-ентусиазирано се качваме до Черни Връх, участваме в различни състезания по планинско бягане, като Adventure Sky Run, то живота на маратонките варира от няколко месеца до година – две, или иначе казано: 500 – 1000 км.

Амортизацията на маратонките влияе и на физическото здраве. Една смачкана и отпусната маратонка може да доведе до изкълчвания, травми по коленете и глезените, изкривяване на гръбнака и още куп проблеми. Важно е да сменяме редовно екипировката си, за да може да ни служи правилно.

ЗАЩО ДА ИЗИБИРАМЕ РАЗЛИЧНА МАРКА/МОДЕЛ

Защо трябва да купуваш различна марка или различен модел, след като си супер доволен от сегашния?! Отговорът е прост: защото мускулите на крака привикват към начина, по който маратонката смекчава напрежението при тичане. По този начин някои части от крака остават уязвими на контузии. Сменяйки модела или фирмата производител, стъпала привикват към различна геометрия на обувката и по този начин рискът от травма се намалява, тъй като няма прилагане на стрес върху едно и също място на краката.

Принципи при избора на маратонки

КОГА Е ВРЕМЕ ДА СЕ СБОГУВАМЕ

За съжаление идва и такъв момент, в който окончателно трябва да се разделим с любимия си чифт маратонки. Как да разберем кога този момент е настъпил? Пробвайте тези малки трикове, които ще ви покажат:

1.Пукнатини и цепчици по подметката и най-вече в частта на средния слой, който служи за омекотяване. Това значи, че подметката вече не компресира и е загубила еластичност.

2.Обувката е заела формата на крака ти, когато той не е вътре. Това значи, че саята (горната част на обувката без подметката) е загубила еластичност и вече не придържа крака в правилната стойка, а това води до увеличен риск от контузии.

3.Вземете маратонката си и застанете върху твърда и равна повърхност. Пуснете обувката от около 100-120 см. (не мерете точно отстояние, просто хванете в ръка маратонката, изправете се и я пуснете). Ако в момент на летежа обувката се клати повече от секунда преди да падне, то тя се е компресирала на места, което я прави по-неустойчива и нестабилна.

Принципи при избора на маратонки

* Всички горе упоменати препоръки са базирани на опит и тестове, направени от Adventure Shop. В никакъв случай те не са категорични и не задължават клиента да ги следва строго. Adventure Shop не носи отговорност за повреди, нанесени вследствие направени тестове от страна на клиента.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.