Първо ново изкачване на Еверест

0
 

Сподели

Shares

Еверест

Първото успешно изкачване на Еверест от чужденци след опустошителното земетресение, което разлюля Непал през април 2015 г. и лавината, която помете част от маршрута към върха, през 2014 г., вече е факт.

ВИЖ ПОВЕЧЕ: Равносметката за Еверест

Властите в Непал дадоха разрешение на британските алпинисти Кентън Куул и Робърт Ричард Лукъс и мексиканецът Давид Гонсалес да поемат към върха. Тримата, водени от Шерпите Дорджи Гялцен и Пемба Боте, достигнаха най-високата точка на Земята на 12-и май сутринта.

Кентън Куул

Преди тях обаче, деветима Шерпи също изкачили Еверест, като подготвяли маршрута от Базовия лагер до върха за предстоящите чуждестранни комерсиални експедиции. Именно заради многобройните намерения на чужденци да достигнат до върха обаче, властите в Непал взеха решение да ограничат броя на издаваните разрешения за експедиции и създадоха нови правила за изкачване на Еверест.

Настоящото изкачване е дванайсето за британеца Кентън Куул и шесто за Давид Гонсалес. Още 289 души са получили разрешения от непалските власти да поемат към върха. Тази година обаче, сезонът е съвсем кратък – от средата на април до края на май.

Еверест

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.