„Гримът“ на племената

0
 

Сподели

Shares

Каква е представата за красота при различни племена по света и какво добавят към нея те?

Масаи

масаи
Снимка: supersimo

Красотата на масайката не се изразява в нейната прическа и грим – тъкмо обратното, тя бръсне своята глава и не „боядисва“ лицето си. Маркировката на девойката от масайското племе се свежда до пиърсинг и флешове на ушите, както и премахване на двата средни зъба на долната челюст.

Каян (Бирма)

Каян (Бирма)
Снимка: tumblr

Издължения врат символизира красотата и превъзходството пред жените от другите племена. Каянката започва да носи първите си „медени“ пръстени, когато е едва на 5 години. С годините пръстените се заменят с по-широки и броят им се увеличава. Самият врат не се удължава – теглото на медта избутва ключицата надоу, деформира я и компресира гръдния кош. С времето мускулите, обхванати с „яката“ отслабват и тя се превръща в неразделна част от тялото.

Маконде

Маконде
Снимка: pinterest

Татуираното лице на Макондите е по-скоро традиционен ритуал отколкото суетност. Мотив в рисунките са шеврони, прави ъгли, зиг-заг и линии с един произволен кръг, диамант, точка или животинска фигура. Ритуалът с татуирането символизира „смеостта“ на жената Маконде, по което и се преценява дали тя е достойна за мъжа. Достигнала възраст за женитба, Макондата пробива горната си устна и поставя черен абанос, който я разширява. През центъра му минава игла опираща центъра на носът.

Рендил

Рендил
Снимка: pinterest

Килограми килограми мъниста -в това се състои основния накит на жената Рендил. Младоженките боядисват лицата си в червена охра и овча лой за блясък и слагат бижута от стъкло и метал и големи кръгли обеци.

Сурма (Етиопия)

Сурма (Етиопия)
Снимка: pixgood

Още от ранна възраст за да се разкрасят за бъдещия брак жените от племето Сурма премахват долните си зъби и пробиват долната си устна и започват да я разширяват докато стане възможно поставянето на глинена чиния с диаметър до 40 см. Лицата се боядисват на черти и точки с бяла глина.

Химба

Грим в племето Химба
Снимка: pinterest

Жените от Африканското племе Химба са известни с тяхната Химба паста – ръчно направена козметична смес от мазнина, ароматна смола и боя охра , с който почистват, хидратират и предпазват кожата и косата си от горещия и сух климат. Използва се и срещу ухапвания от комари и други насекоми. Сместа придава червено-оранжев оттенък на кожата и косата. През първата година от брака си жените носят шлем от овча кожа, вплетен в стилизирани с Химба плитки.

Ашанинка

Ашанинка
Снимка: pixdaus

Жените от индианското племе Ашанинка боядисва своето лице различно всеки ден с дизайн изобразяващ нейното настроение. Наситено червената смес, която използват добиват от семената на растението Урукум. За детайли използват черен въглен. На врата и ръцете си носят голям брой ръчно изработени накити от семена, зъби на тапир, американска дива свиня, маймуна и ярко оцветени пера.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.