„Дончо Кани“ – срещата на райдърите

0
 

Сподели

Shares

Третата райдърска среща в сърцето на Пирин вече е факт. Какво се случи на събитието „Дончо Кани“ ни, разказа един от неговите организатори – скиорът Валери Пелтеков:

Дончо Кани 2016
Валери Пелтеков. Фотограф: Виктор Троянов

И този април, за трета поредна година, се проведе райдърската среща „Дончо Кани“. Близо 70 участници се събраха в района на хижа Вихрен, за да покарат по пиринските склонове на Дончови Караули.

Дончо Кани 2016
Фотограф: Виктор Троянов

По традиция дисциплините в събитието бяха две – Free Slope Style и Big Mountain, като тази година „Дончо Кани“ бе домакин и на Freeride Junior състезание с оценяване по критериите на Freeride World Tour, където взеха участие младите надежди на фрийрайда в България.

Дончо Кани 2016
Александър Михайлов. Фотограф: Виктор Троянов

В първия ден на събитието условията позволиха да се кара на FSS трасето, което се състоеше от 10 различни кикъри, хипове и степ-даун скокове, построени в сърцето на планината. Ръновете бяха заснето и вечерта самите карачи избраха най-добрите за деня, което е движеща идея за „Дончо Кани“. В същия ден се проведе и Junior състезанието, където младите показаха, че се задава нова вълна в нашия спорт. Много от тях се включиха и във FSS, където се представиха страхотно и задминаха много от старите пушки.

Дончо Кани 2016
Николай Найденов-Малкия пред хижа Вихрен. Фотограф: Виктор Троянов

За съжаление вечерта на първия ден заваля дъжд, който значително влоши снежните условия. Big Mountain частта бе планувана за следващия ден, но след проверката на склона, организаторите взеха решение да бъде канселиран поради условията, които бяха станали много опасни и почти невъзможни за каране. Но в духа на „Дончо“, с малко ентусиазъм и импровизация, още същия ден се построи скок пред хижата, където през следващите 2 дни хората скачаха и се забавляваха в дъжд и слънце.

Ники „Малкия“, заснет с GoPro:

И така, с много силни моменти, настроение, звуци на гайди и дух „Дончо Кани“ отново заживя собствен живот и изпрати зимния сезон. Благодарение на всички участници и доброволци, които прегърнаха идеята и помогнаха това събиране в планината да стане реалност за трета поредна година.

Божана Чалъкова:

„Дончо Кани 2016“ се реализира със съдействието на магазини Basecamp, хотел „Бялата Лавина“ и НП „Пирин“. Наградният фонд и призовете бяха осигурени от Scott Bulgaria, Betahaus, SLS, Boardshop, Basics и Sky Camp.

Дончо Кани 2016

Класирането от състезанията

Дончо Кани 2016
Един наградените, който се сдоби със ски FACTION от Scott Bulgaria. Фотограф: Виктор Троянов

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.