Лавинна безопасност от Scott

0
 

Сподели

Shares

Попадането в лавина е едно от най-ужасяващите неща, които могат да се случат на всеки фрийрайд скиор или сноубордист. Затова лавинната безопасност е един от аспектите, в който все повече водещи марки, произвеждащи зимна екипировка, влагат идеи и технологии с една основна цел – да бъдат спасени колкото е възможно повече животи в планината и да се избегнат инциденти.

Scott
Снимка: artisual.au

Едно от най-значимите постижения в лавинната екипировка са airbag раниците, които се надуват в случай на попадане в лавина и извеждат човека върху снежната маса, за да се избегне дълбокото му затрупване под снега.

Лавина
Снимка: snowcollegenews

В последните години има статистика, че карачите, снабдени с airbag раници, в над 90 % от случаите на лавина остават на повърхността, което многократно увеличава шансa за оцеляване.

Scott
Раниците побират всичко необходимо за карането и лавинната безопасност, както и системата на alpride

Нови модели лавинни раници с въздушни възглавници вече се предлагат в магазините на Scott в София.

Раниците са интегрирани със специалната система на Scott – Alpride. Тя е иновативна и осигурява максимално бързо, лесно и надеждно „противопоставяне” срещу евентуално свляклата се снежна маса.

Системата Alpride включва две бутилки с газ – едната е пълна с аргон, а другата с въглероден диоксид. По този начин технологията свежда риска от замръзване на газа във възглавницата до минимум, което я прави много по-надеждна (дори при ниски температури). Тя работи и самостоятелно от раницата, което означава, че може да бъде сваляна и премествана и в друга раница на Scott, която е съвместима с нея. По този начин и самата раница може да бъде използвана отделно от airbag системата.

Голямо преимущество на системата Alpride е, че е много лека. Теглото ѝ е 1.2 кг. Освен това тя е много лесна за използване при нужда (спусъкът, който я задейства е интегриран в лявата презрамка на раницата) и се надува само за три секунди след дърпане на шнура (при обем на възглавницата 150 литра). Технологията за защита от лавини е за многократна употреба и за да бъде използвана отново е необходимо просто да сгънете балона и да поставите нови патрони.

Новите модели раници на Scott, които вече са налични в България, пък се предлагат в голямо разнообразие от цветове и размери. В зависимост от нуждите си, можете да изберете раница с размер, който варира от 10 до 30 литра.

Scott
Вграденият протектор за гръб

Освен, че ни предпазват при евентуална „среща” с лавина, раниците на Scott осигуряват и необходимата протекция за гърба, чрез специално добавен бекпротектор. Той е изработен от иновативния материал D3O, който в нормални условия е мек и удобен за носене, но при удар се втвърдява и абсорбира напрежението. По този начин се осигурява защита за гърба и гръбначния стълб при падане. Освен това обаче, бекпротекторът може да се ползва и като аварийна постелка (шалте), ако се наложи да чакаме върху снега. Той е „подвижен” и може да бъде изваден от раницата при нужда.

Scott
Системата за прикрепяне на ски

Раниците на Scott са конструирани така, че:

– Позволяват носене и на останалата лавинна екипировка и имат отделения за лавинна лопата и сонда;
– Имат система за носене на каска
– Имат отделен джоб за маска
– Са снабдени със страпове за вертикално и диагонално носене на ски
– Имат система за закрепяне на щеки

Scott

Освен това е създаден и специален дамски модел раница, конструиран според спецификите на женската анатомия.

Раниците на Scott могат да бъдат закупени и самостоятелно, без Alpride системата за лавинна безопасност.

ВИЖ ОЩЕ: Всички продукти за лавинна безопасност от Scott, които можете да намерите в България

Раниците на Scott, оборудвани със системата Alpride, както и много други зимни аксесоари, можете да намерите на ул. Козяк 14 (до Американското посолство) и бул. България 81-Б в София и на Scott.bg.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.