Естествени наркотици: Парашутизъм

0
 

Сподели

Shares

Грабвайте раниците (само най-необходимото вътре!), обувките за планина и тези за бягане, подгответе умовете си за екстремен скок с парашут. Майката природа е скрила в телата ни такива интересни неща, че ни остава само да си ги задействаме, за да се почувстваме силни, енергични, весели, възбудени, доволни, щастливи.

Има причини, поради които след извършване на някои дейности, телата и умовете ни да усещат еуфория, приповдигнатост, спокойствие или щастие. Това са „естествените наркотици”, които са скрити в телата ни и чакат само да бъдат задействани, за да ни направят по-силни, по-бързи и по-способни. Как започват да работят ли? Продължавайте да четете.

Skydivers Jump At 33,000 Feet Above Mount Blanc, France

Екипировката е проверена, самолетът е достигнал необходимата височина, всичко изглежда наред. Вие се намирате на вратата. Под краката ви – необятна бездна. Сигнал за „старт” и скок. Сърцето ви бие с ритъма на препускащи мустанги, в стомаха ви размахват криле не пеперуди, а огромни орли. Започвате да се потите и треперите (но едва ли забелязвате), отдавна вече не чувате нищо, кръвното ви се покачва (толкова, че ако това се случваше на земята, можехте да извикате линейка), мускулите се стягат. Зениците ви се превръщат в огромни черни тунели, а единственото, което можете да направите е да заплачете, макар че със същия успех бихте могли да избухнете и в бурен смях.

Вижте: Естествени наркотици: бягане

Парашутът се отваря, 5-метрова вълна от енергия се блъска в тялото ви. Кацате и започвате да крещите. Имате силата да повдигнете танк. Това е най-прекрасното нещо, което сте правили. Никога не сте били по-щастливи, оптимистични и енергични. Сигурни сте, че ще го направите пак.

SKYDIVE SOFIA

Далече от сигурната земя – скайдайвингът е активността, по време на която в тялото ви се случват толкова много процеси за толкова кратко време, колкото може би не могат да се случат каквото и друго да правите. Основният виновник за това да изпитаме всички физически „смущения” е адреналинът. Той се синтезира в клетките на надбъбречната сърцевина и в някои неврони на централната нервна система. Освобождава се в много големи количества, когато човек попадне в състояние на силен страх, вълнение, стрес или гняв.

Вижте: Естествени наркотици: „лудият“ мед и лудите катерачи, които го събират

В момента преди свободния полет надолу към земята, мозъкът ви е истински стресиран от това, което предстои да се случи. И понеже за него бъдещето съвсем не изглежда розово, той изпраща към тялото ви „коктейл” от енергия. Но полетът надолу към земята не е чак толкова дълъг и веществата, които сме отделили не могат да бъдат „изразходени” толкова бързо. В момента, в който стъпим на земята (благополучно!), цялата енергия, която сме натрупали, се блъска в нас със силата на товарен влак и тялото ни бива завладявано от супер огромен прилив на щастие, оптимизъм, енергичност и всички хубави работи, за които се сетите. И понеже мозъкът ни много бързо забравя как се е чувствал в миговете преди скока, а запомня усещането след кацането – искаме пак. И както с планината – към това, което ни прави щастливи, лесно можем да се пристрастим.

ВИЖ ОЩЕ: Защо се пристрастяваме към планината, можете да прочетете в статията тук. А от този материал можете да разберете как бегачите сами си произвеждат „дрога” и каква е тя.

Скайдайвинг
Снимка: TeenGazette

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.