Словенска победа на Световната купа по парапланеризъм в Сопот

1
 

Сподели

Shares

3

Въпреки бушуващите из страната ветрове, успешно приключи шестият финален кръг на Световната купа по парапланеризъм в дисциплината кацане в цел, който се проведе подбалканския град Сопот.

В престижното състезание взеха участие 55 водещи пилоти от 12 страни. Пет от тях бяха жени.

Заради неблагоприятните метеорологични условия в Сопот – силен вятър, целта бе разположена край карловското село Дъбене. Пилотите успяха да изпълнят максимума от полетите само за един ден и направиха 6 рунда, както бе планирано от организаторите СК Шамбала.

2

Победител в състезанието стана Матиаш Ферарич от Словения с резултат само от 3 см. Негов подгласник е Борян Йовановски от Македония с 8 см, а трети – Матиаш Слуга отново от Словения, който успя да постигне резултат от 9 см.

При жените призовото първо място спечели Тамара Костич от Сърбия. Втора се класира Джесика от Сингапур, а трета остана чехкинята Вероника Чулкова. Награди бяха връчени и в категорията отборно класиране, в която на трето място се класира българският отбор „Перник“.

1

Мястото, на което се проведе състезанието, често се използва от начинаещи пилоти от цял свят, които искат да се научат да летят с парапланер. Световната купа по целно кацане събра десетки любители на този спорт. През целия ден те можеха да наблюдават както излитанията, така и кацанията на пилотите, които се уцелят прецизно електронна мишена с център, представляващ кръг с диаметър само 2 см.

Награждаването на участниците бе на 21 ниември вечерта на първа станция на лифта в Сопот. Представителите на Световната купа благодариха на организаторите за перфектната организация, а на състезателите за безопасното изпълнение на полетите. Те отбелязаха, че за следващата година са планирани четири кръга за Световна купа и пожелаха на организаторите от Сопот да посрещнат след 3 години през 2018-та Европейско първенство в тази дисциплина.

Валери Цветанов

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Много силно състезание и добре сте го отразили. Единствения ви пропуск е по отношение на постиженията на състезателите. Бяха изравнени два световни рекорда от чеха Radek Vaclavik с 0 сантиметра отклонение след втория рунд и на Матиаш Ферарич от Словения 4 сантиметра отклонение след петия рунд, както и би поставен еди нов също от Ферарич 5 сантиметра отклонение след шестия рунд.
    Ето и крайното класиране за Световната купа след 6 състезания
    1. Matjaž Ferarič SLO – 13 сантиметра отклонение
    2. Matjaž Sluga SLO- 31 сантиметра отклонение
    3. Ma Qiang Китай- 53 сантиметра отклонение
    4. Valeri Tzvetanov BGR- 54 сантиметра отклонение

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.