Дийн Фидълман и Stone Nudes

0
 

Сподели

Shares

Обективът на Дийн Фидълман е уловил по-голямата част от легендите на Йосемити от 70-те до 90-те, но първата асоциация с името му обикновено се свързва с календара Stone Nudes, който издава ежегодно от 1999 г. насам. Чернобелите фотографии на голи момичета, които катерят боулдъри и маршрути без осигуровка, успяват да уловят връзката между спорта, природата и изкуството, и да я предадат по един безкрайно фин и умел начин.

За пръв път календарът Stone Nudes се издава и в България, със специалното съдействие на списание 360, и по този повод се свързахме с Дийн, да си поговорим малко повече за катеренето, фотографията и голите тела.

фотография: Дийн Фидълман
фотография: Дийн Фидълман

Как започна с фотографията?
Беше през 1990 г., бях на 15 години, в гимназията. Учителят ми беше катерач и предложи да снимам катерачи на един боулдър обект. Карах 10 мили с колелото си, за да стигна дотам, и веднага се зарибих едновременно по катеренето и фотографията.

И как стигна от снимането на катерачи до голите жени?
Всъщност все още снимам портрети, през всички тези години. Ранната ми работа със StoneMasters беше основата за цялата ми фотографска работа. Но също така от дълги години снимам голи снимки, и исках да съчетая двете неща, катеренето и арт фотографията. Освен това исках да създам снимки, които не просто представят катеренето, а са форма на изкуство и пресъздават движението, пейзажа и баланса между тях.

фотография: Дийн Фидълман
фотография: Дийн Фидълман

Какви са предпочитанията ти към оборудването? Знаем, че снимаш на лента, което вече е доста рядко срещано?
Тези снимки ги правя с Pentax 6×7 на 120 TriXpan чернобяла лента, която проявявам ръчно. Когато започнах проекта през 1999 г., имаше много лаборатории под наем в Калифорния, където можеше да работя. Сега има само една. Наистина харесвам целия процес на създаване на това изкуство, времето, което отнема, и същността му, която ме свързва с корените ми като катерач и артист.

Предстои публикуването на календара ти в България, а ние тук сме известни с красивите жени и доста доброто катерене. Имаш ли планове да дойдеш някой ден?
Много се радвам, че работите ми ще бъдат публикувани в България, и искам да дойда през пролетта, да се видя с приятеля ми Иво Нинов и да направя снимки за следващия ми календар. Нямам търпение да видя различната светлина, якото катерене и красивите жени!

фотография: Дийн Фидълман
фотография: Дийн Фидълман

ВИЖ ОЩЕ: Втора част от интервюто с Дийн Фидълман е тук

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.