Колоездачен БанскоФилмФест

0
 

Сподели

Shares
Signatures
Кадър от филма „Signatures“

Тази година БанскоФилмФест празнува своя 15-ти юбилей и по този повод ще е с програма, по-богата от всякога. В нея специално място е отделено на колоезденето, при това в някои от най-екстремните му форми. Филмови прожекции и презентации – всичко това за колоездене, от 25 до 29 ноември в Банско с вход свободен.

Сред най-интересните колоездачни гости на фестивала тази година е австралиецът Нилс Харалд Филип. Той ще направи своята презентация „FLOW” на 26 ноември в Голямата зала Културен център „Никола Вапцаров“ в Банско. Негова стихия са приключенията, пътешествията и изкачванията на върхове с байк. Маршрутите му следват планински пътечки и катерачни турове. Списъкът на неговите постижения и преживявания по планинските върхове е много, много дълъг. Като професионален байкър той не кара срещу другите, а заедно с тях. За него спортът не е съревнование, а наслада. Ако не е на велосипеда, той вероятно лети със ските по някой склон. Долу, в долината, ще го срещнете рядко. Роден е през 1983 г. в Зийген (Северен Рейн-Вестфалия, Германия), но сърцето го тегли на юг. Инсбрук в Тирол е център на неговия живот, а една къщичка в италианските Морски Алпи е неговото убежище. Все пак продължава да говори литературен немски език.
Търсенето на пълно разтваряне в природата го тласка напред и нагоре – както по планинските маршрути, така и във всекидневието. Самият не гледа много сериозно на себе си.
Като автор си играе с думите, като режисьор – привежда в движение образи. Като лектор харесва сцената и усещането, че внася свеж планински въздух в душните градове. Обича да работи, но не непрестанно. Смятат го за хедонист, без това да го смущава. Когато се е налудувал навън, косата му е по-светла от кожата.
Презентацията “FLOW”, която ще представи в Банско е проникване в съзнанието на фанатичен маунт-байкър на фона на едни от най-величествените пейзажи в Европа – от Доломитите до Исландия. Какво е очарованието да караш по най-стръмните и най-експонираните маршрути? Харалд го обяснява с намигване и с безгрижна веселост и показва десет уникални къси филма. “FLOW” е шоу на живо, което привлича всички.

Освен вдъхновяващата, екстремна презентация на Харалд, в програмата на фестивала са включени и интересни колоездачни филми. Сред тях са:

“Градски даунхил във Велико Търново с Филип Полк и Блейк Самсон” (България, 2015, /“Urban Downhil in Veliko Tarnovo with Filip Polc & Blake Samson“), Red Bull JOURNEYversity team (Alexandra Nenkova, Asen Petrov) & Never Know Productions (Antoni Krustev, Georgi Kerezov, Hristo Hristov)
Филм на списание 360°, Red Bull и Never Know Productions за състезанието „Търново Даунхил“ със специални гости Филип Полк и Блейк Самсон.

„Нереално“ (САЩ, 2015, Тетон Гравити, 45`/ „Unreal”, USA, 2015, Teton Gravity) – „Нереално“ е за тези, които търсят… Филмът празнува новите хоризонти на екстремния байк, всякакви бариери са премахнати. Планинското колоездене е трансформирано в нереални величини. Филмът те предизвиква да бъдеш мечтател, да не се отказваш, да прехвърляш физически бариери, да откриеш тайната…

“С колела през Алпите” (Франция, 2015, Лоран Крестан, 26’/ “Rolling in the Alps”, France, 2015, Laurent Crestan, 26’) – “Пътешествията с велосипед са философия и начин на живот. Те са смесица от всичко, което обичаме – каране на колело, природа, спорт, приключение и… планини” – казват героите на филма Валери и Крестан. През 2014 г. те предприемат прекосяване на Алпите от север на юг – от Женева до Ница. За малко повече от един месец те преминават през три страни, изкачват легендарни проходи и срещат необикновени хора, каквито може да роди само планината. Общо Валери и Крестан преодоляват 1200 километра и 34 000 метра денивелация. При което всеки ден е приключение.

Rolling in the Alps

“Подписи” (Чехия, 2014, Мартин Врбицки, 30’/ “Signatures”, Czech Republic, 2014, Martin Vrbický, 30’)
Трейлър: https://vimeo.com/79768434
Филмът следва едни от най-добрите байкъри, показвайки техните най-впечатляващи изпълнения и позволявайки ни да се потопим в невероятната атмосфера на уникални места по света – Британска Колумбия, Ливиньо, историческия център на Прага, Индонезия, Австрийските Алпи и Барселона.


“Бързите гринговци” (Чехия, 2015, Щепан Романов, 15’/ “Gringos & Rapidos”, Czech Republic, 2015, Štěpán Romanov, 15’)
Чешките колоездачи Томаш Славик и Филип Полц заминават за Чили и Бразилия, за да тренират преди новия сезон и да участва в първите два старта от световната верига състезания по даунхил в градски условия. Томаш е актуален световен шампион по байкър-крос, но градският даунхил е сравнително нова дисциплина за него. От друга страна, Филип е в състояние да победи при всяко свое участие в колоездачно.

Повече за фестивала можете да научите от тук, както и от сайта на БанскоФилмФест.

 БанскоФилмФест

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.