СТЯГАЙ БАГАЖА: Хо Ши Мин, Виетнам

0
 

Сподели

Shares

Хо Ши Мин – изключителна природна красота и впечатляващо културно наследство, съчетани с рядко срещана енергичност на местните и уникални вкусове и аромати.

Удължи лятото: Хо Ши Мин, Виетнам

Какво: катерене, кайтсърф, уиндсърф, трекинг, пещери, гмуркане

Къде: Хо Ши Мин може и да не е столицата на Виетнам, но е най-големият и изключително пъстър град. Разположен на брега на Сайгон (и все още известен сред повечето от местните с това си име), типично по азиатски има от всичко – луксозни хотели, евтини хостели, изискани ресторанти, уникална улична кухня, и много – много! – трафик. Съчетавайки с лекота наследството от френското колониално минало, будистките храмове, войната от 68-ма и последвалият комунизъм, Хо Ши Мин е безспорно шарен и пълен с живот, истории, спомени и забележителности.

Но ако градският шум ви дойде в повече, отвъд рамките на града започва другият Виетнам. За да се потопите и изживеете максимално атмосферата, препоръчваме пътуване с отправна точка Хо Ши Мин, което се движи нагоре на север по крайбрежието през девствени плажове, планински райони, за да завърши край варовиковите кули на Ха Лонг Бей.

Удължи лятото: Хо Ши Мин, Виетнам

Катерене

С над 3000 варовикови монолита, разпръснати на повече от 1500 км, Ха Лонг Бей не просто трябва да се види, но задължително – да се изкатери. Мястото е част от световното наследство на ЮНЕСКО и е отворено за катерачи сравнително отскоро, а зоните за катерене включват Moody’s Beach, Offheimer’s Creation и Pyramid Cave, плюс някои от крайбрежните зони на остров Кат Ба. Ха Лонг Бей е и едно от най-добрите места на света за свободно катерене над вода (deep water solo). Най-подходящото време е от септември до декември, когато е топло, но не прекалено горещо, не вали и е ясно.

Удължи лятото: Хо Ши Мин, Виетнам

Кайтсърф

От заспало плажно селце допреди няколко години Муи Не се превърна в най-популярния кайтсърф спот. Нищо чудно, с условията, които предлага – през сухия сезон (ноември-март) почти няма ден без вятър (18-30 възела, до 40 на поривите), температурата на водата е 20-25 градуса, а няколото залива наоколо предлагат по нещо за всеки кайтист – от абсолютно начинаещите до тези, които не се страхуват да се изправят пред предизвикателствата на сериозното каране.

Маунтинбайк

Планинската природа на Виетнам няма да ви остави да скучаете. За да изживеете напълно всичко, което азиатската държава има да предложи, един от популярните байк маршрути е именно този между Хо Ши Мин и Ханой. Отнема около 14 дни (без бързане), като минава през недокоснати региони и отдалечени планински селца, където ще сте събитието на деня и местните задължително ще се съберат край пътя да помахат, усмихнати.

vietnam-599201_640

Климат

Септември до ноември е може би най-подходящото време, ако смятате да обикаляте из цялата страна. От декември до март на север става малко по-студено, но на юг е все така топло и без дъждове.

Валута

1 лев = 13015 виетнамски донга

Бюджет

Легло в хостел от 8 лв; хотел – от 40 лв
Бира 1 лв
Бутилка червено вино 16 лв
Ястие с нудълс 1-3 лв.
Вечеря за двама 20 лв
Билет за градски транспорт 0.60 лв
Такси 1 лв/км

vietnam-547271_640

Дръж се като местен

Във Виетнам на туристите е забранено да наемат коли (има опция да наемеш кола с шофьор, но това е само в градовете). Може да наемеш скутер, което поради абсолютно невъзможния трафик не препоръчваме. Не забравяй най-важното – краката са най-мръсната част от тялото (важи за цяла Азия) и освен да си събуваш обувките преди да влезеш в храм, къща или дори голяма част от кафетата и магазините, не трябва да ги качваш на масата или стола и да посочваш с тях към хора (или още по-лошо, свещени обекти като статуи на Буда).

ВИЖ ОЩЕ: Стягай багажа за Кейп Таун, Южна Арфика

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.