One Architecture Week: Да се раздвижим и приобщим реката

0
 

Сподели

Shares

“One Architecture Week” тази година е с програма, която ще ни накара да се раздвижим, не само мисловно, но и физически. На Плажа на Марица и други места в Пловдив ще изобилства от събития с една основна цел – да се убедим сами колко много и интересни занимания можем да си намерим в града и край реката. Повече за тях ни разказаха от BG БъдиАктивен заедно със Серафим Захариев от Slackline Bulgaria.

Слаклайн
Тестовете на слаклайн установката започнаха

Как мястото и спортната програма се връзват с основната тема на фестивала – приобщаването на реките?

Има десетки примери за добре използвани пространства около реките по целия свят. От нас зависи дали ще ги облагородим и ще доразвием даденостите. Спортни площадки, открит слаклайн парк и повече места за различни активни социални групи, са част от нещата, които вярваме, че можем да подобрим в нашия град.

Слаклайн

Акцентите в спортната програма на фестивала можете да видите тук

Планирали сте нещо, което не знаем да е правено досега – преминаването по слакайн над Марица. Ще ни разкажете ли малко повече?

С момчетата от Slackline Bulgaria решихме тази година да направим т.нар. „waterline“ демонстрация, като по този начин ще привлечем вниманието към реката. Това е пример за разнообразието на слаклайнинга и приложението му в различните среди. Лентата дълга е около 40 метра и интересното е че едната от статичните точки е на остров в самата река. Ходенето над вода е едно от най-сложните направления в спорта, поради факта че водата в повечето случаи се движи и отраженията създават лъжливо чувство за баланс. Въпреки това момчетата са сигурни, че ще се получи уникална демонстрация.

Slackline Bulgaria. Серафим Захариев
Серафим Захариев, Slackline Bulgaria

Повече за демонстрацията на Slackline Bulgaria тук

Това ли ще бъде кулминацията в спортната програма на фестивала?

Напротив, за нас това e силното начало на спортната програма в Пловдив. Със Серафим работим заедно от 2013 година в посока да мотивираме хората за движение и с това събитие искаме да покажем и кажем, че можеш да бъдеш активен по хиляди различни начини. Една от нашите цели е да мотивираме младите хора да се движат повече, а слаклайн е повод да тренираш навън, в парка, сред зелените площи на града, над реката, с приятели и сам.
Спорната програма към “Приобщена река” е част от MOVE Week, Европейската седмица на физическа активност и спорт. В програмата на седмицата в Пловдив са включени функционални тренировки, Фестивал на движението на 26 септември, Градски крос 27-ми, уроци по колоездене и велопоходи покрай реката и в планината, уроци по ориентиране, планински преходи, кубинска салса, активни занимания за най-малките. Както виждате сме се постарали да предоставим най-различни възможности за хората да намерят тяхното движение. Такива събития има не само в Пловдив, а и в цялата страна. Над 90 населени места са заявили своето участие в MOVE Week. Цялата програма по градове може да се намери тук.

В One Architecture Week тази година се включва активно и 360° като единствен, ексклузивен медиен партньор на спортната програма. На 23 септември списанието ще се включи и във вечерната филмова програма на фестивала с няколко свои кратки филма и видеа на Ред Бул, с които ще даде примери за екстремни спортове в града и край реките.

One Architecture Week

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.