360° профил: Ултрамаратонецът Божидар Антонов

2
 

Сподели

Shares

Божидар Антонов-Божката е човекът, който през 2015 г. подобри рекорда за пробег по Ком-Емине. Той успя да измине разстоянието от около 600 км по най-дългия маркиран пешеходен туристически маршрут в България за едва 5 дни, 10 часа и 10 минути.

През лятото на 2018 бегачът се завърна по Ком-Емине, за да осъществи новото най-бързо преминаване по трасето. Постижението вече е факт. Бегачът е подобрил времето от 4 дни, 13 часа и 5 минути, за което Кирил Николов-Дизела пробяга близо 600-километровото разстояние в края на месец август 2015 г.

Божидар Антонов

Професия/занимания: Учител по ФВ, каскадьор и акробат

Местоживеене: София

Достъп до място за тичане: Директно от вкъщи

Ежедневни маршрути: Най-често до Черни връх или Камен дел, а когато е в София – НСА (голямата обиколка)

Средно на седмица: от 50-60 км до 200+ км в зависимост от периода, възможностите и условията

Време на деня: Вечер

Сезони: Целогодишно

Терен: Предимно планинско

Най-високо: Мусала, Вихрен, Ботев

Състезания: Ултрамаратони и планински бягания – Витоша 100, ПерсенкУлтра 2014, Verbier Saint Bernard Ultra Trail и др.

Лични проекти: Ком – Емине (осъществен), Обиколка на България с бягане (осъществен), Вихрен, Мусала, Черни Връх с бягане и колоездене за един ден (осъществен)

Хранене: Веган – питателна растителна храна

Техника на тичане, обувки: Практикувам бягане близко до естествените условия за човека, иначе казано, максимално близко до земята, ползвайки много тънки обувки или босо бягане. Техниката е много относително понятие, поне що се отнася до по-дълги, планински бягания.

Други спортове: Баскетбол, колоездене

Божидар Антонов
Божидар Антонов. Снимка: Владислав Терзийски

„Ако говорим за състезания, умората и болката са неизбежна част от играта, удоволствието също, но определено пълното такова идва на финала и няколко дни след това, когато осъзнаеш какво ти е коствало да победиш тялото си.“

Винаги съм бил свързан с бягането под една или друга форма, но започнах да го правя по-интензивно преди около 10 години. Не следвам строги програми и режими, нито следя километри, времена и т.н. Просто знам, че днес трябва да се раздвижа, без това да се приема като задължение, то е потребност. Ако не се движа, имам проблем с останалите неща от живота си, така че рядко се случва да пропусна… останалото е въпрос просто на елементарна организация и дисциплина. Бягането ми носи радост и спокойствие. Възприемам го като навик, който ми доставя удоволствие и ме разтоварва.

„Опитвам се да живея в хармония със себе си и с природата. Тялото ни казва много, стига да се научим да го слушаме.“

Привличат ме тежки бягания с много катерене и спускане. Състезавам се само по пресечен терен. Може би единственото шосейно състезание, способно да промени това, е Спартатлона. Предпочитам да бягам в компания, но обичам и да оставам сам, на тишина. Обожавам тесни, технични и динамични пътеки. Любимо трасе в България е на Мальовица.

Интервюто с Божидар, както и много други вдъхновяващи истории от света на бягането, ще намерите в брой ПРОЛЕТ 2015 на Списанието. Ако сте го пропуснали, свържете се с нас и ще го получите на преференциална цена. А за по-сигурно – най-добре се абонирайте.

Пролет 2015
Списание 360° – Пролет 2015

Сподели

Shares

2 КОМЕНТАРИ

  1. Брой пролет 2019?
    Та преди няколко месеца ми се обадихте по телефона, за да ме налъжете, че закривате списанието и да си купя последния брой.. След години на колекциониране на списанието ви се отказах, защото го разводнихте. Освен статий за спортисти вече нищо друго не може да се открие. Къде са статиите за спортовете и спотовете, за новите технологии.. Ето, че списанието ви загива, след като дори си позволявате да лъжете и то лично по телефона. Страхотно управление! Поздрави :)

  2. Здравейте г-н Петров
    Броя в който е представен Божидар е Пролет 2015, предполагам не сте дочели добре.

    Не вярвам някой от колегите да ви е казал, че списанието спира, защото нямаме такива планове…. Колежката, която се е занимавала с това се опита да ви намери в списъците ни с абонати, но явно името и мейла ви оставени тук се разминават с контактите на човека, който е бил абониран. Възможно е колегите да са ви казали, че от миналата година променяме формата и периодиката – през 2019-та списанието ще излиза два пъти – брой Лято и брой Зима.

    Изключително важно за нас е да разберем защо смятате, че списанието е разводнено и пишем само за спортисти…Кога решихте така…от кой брой бяхте разочарован? Ние се стараем да правим лайфстайл списание за приключения и алтернативни спортове и използваме не смятаме, че спорта е основния ни акцент.

    Поздрави

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.