„Гугъл“ с вертикален Street View от Йосемити

0
 

Сподели

Shares

От „Гугъл“ винаги са ни изненадвали с интересни и полезни решения. Така е и с новата им идея, която ще зарадва катерачите. Google Street View е отдавна познато приложение, но сега за първи път то излиза и във вертикален вариант. А това може даде тласък в развитието не само на катеренето, но и на други спортове.

„Гугъл“ с първи вертикален Street View

„Гугъл“ и преди ни е отвеждал на високи места, но сега даде възможност на потребителите на Street View да видят отвесна скала от гледната точка на катерача. Не беше изненада, че от компанията избраха Ел Капитан в Йосемити за мястото, където да представят новия проект. Вертикалното, 900-метрово гранитно образувание е най-известният обект за скално катерене в Щатите. За да получи необходимите кадри, „Гугъл“ си партнира с Лин Хил, направила първото свободно изкачване на трудната стена на Ел Капитан „Носът“, соло катерача Алекс Хонолд и Томи Колдуел, осъществил първото свободно изкачване на бруталната „Стена на зората“ на Ел Кап.

След като реши как да разположи камерите по скалата, групата създаде няколко Street View маршрута. Първият предлага снимки от различни гледни точки на катерачите на прочути места по скалата. Други показва целия маршрут по „Носът“, след като Хонолд в общи линии „спринтира“ 900 метра нагоре в компанията на фотограф. На трети кадри Колдуел е на супертрудната Стена на зората, докато се чуди как да нагласи снимачното оборудване на „Гугъл“.

„Гугъл“ с първи вертикален Street View - Алекс Хонолд
Алекс Хонолд

Накрая групата създаде страницата Yosemite Treks, която ви позволява да „напредвате“ нагоре по Ел Капитан и да видите гледките по пътя. Предлага също и катерачна информация и съвети от експертите. Зрелищните, предизвикващи световъртеж кадри са едни от най-добрите, появявали се в Street View. Вижте ги тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.