Истинският Индиана Джоунс

0
 

Сподели

Shares

Учените, които се занимават с климата и опазването на околната среда отдавна имат имиджов проблем – възприемат ги по-скоро като книжни плъхове, които изследват света около себе си от комфорта на кабинетите си. Санджаян Мутулингам, главен учен на екологичната организация „Консървейшън Интернешънъл“, си е поставил за цел да промени това схващане. „Много искам да направя така, че климатолозите да не изглеждат скучни зубрачи“, казва той. Е, при него няма такава опасност, особено след излизането на тв сериала Years of Living Dangerously, в който той се появява заедно с Харисън Форд и Арнолд Шварценегер.

Санджаян Мутулингам –истинският Индиана ДжоунсНезависимо дали се катери по вулкани, за да взима проби от леда, лети с парапланер в компанията на лешояди в Хималаите или помага на лимонова акула да роди до брега на Флорида, Санджаян популяризира науката за опазване на околната среда повече от всеки друг преди него.

Санджаян Мутулингам –истинският Индиана Джоунс
„Мисля, че напипахме чувствителна тема“, казва той за най-новото си предаване Earth: A New Wild. Според него целта на поредицата е да покаже, че няма истинска пустош – хората са навсякъде. Предаването е честно, практическо изследване на истинския свят, на места, където границата между хора и животни вече е размита, но не е задължително това да е лошо. „Опитваме се да разкажем една важна история с ново ниво на автентичност“, казва Санджаян. „Климатичните промени са лупата, през която наистина трябва да гледаме на всичко, защото имат дълбок, драматичен и понякога катастрофален ефект.“

Постижения

• 1997: Защитава докторска степен по биология от Университета на Калифорния в Санта Крус. Носи я вкъщи на баба си в Шри Ланка, която му казва: „Ти си доктор, но не такъв, които спасява хората!“ „Подсъзнателно винаги мисля за това“, казва Санджаян. „Но се надявам, че някой ден нещата, които правя може да постигнат точно това.“
• 2005: Снима документален филм за дивите животни в разкъсаната от война Сиера Леоне за Би Би Си. Това е големият му пробив.
• 2013: Номиниран е за награда „Еми“ за репортаж за вечерните новини на Си Би Ес, разказващ за бракониерството на слонове.
• 2014: Избран е за вицепрезидент на „Консървейшън Интернешънъл“ по развитието и комуникациите.

Санджаян Мутулингам –истинският Индиана Джоунс

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.