Иво Нинов-Германеца за Дийн Потър

 
0

“Има няколко човека, които оказаха много сериозно влияние върху мен, начина ми на мислене, на катерене, гледни точки и просто ми отвориха очите. Това са Дийн Потър, Лио Холдинг, Томас и Алекс Хубер, и Еймън МакНийли – хора, които са правили какво ли не навсякъде по света, с невероятна фантазия и желание да правят неща във всички сфери на екстремните спортове. С Дийн съм прекарал много време, живяхме в продължение на 5 години в една къща, и за мен той винаги е бил една икона или учител. И до ден-днешен нещата са така, виждаме се доста често през годината, и правим неща заедно. Той е невероятен визионер, вижда неща в бъдещето и фантазията му стига далече.”

Иво Нинов, Дийн Потър и Еъмън МакНийли след първото соло изкатерване на Reticent Wall Credit: Dean Fidelman
Иво Нинов, Дийн Потър и Еъмън МакНийли след първото соло изкатерване на Reticent Wall Credit: Dean Fidelman

През юни 2006 г. Дийн, Еймън и Иво преминават The Reticent Wall (А5, 5.7), един от най-трудните маршрути на Ел Кап, за 34 ч. 57 мин., с пет дни по-малко от времето, което обикновено отнема.

Иво Нинов и Дийн Потър
Иво Нинов и Дийн Потър

“За себе си Дийн казва, че не е екстремен спортист, а артист, който изразява себе си и своята форма на изкуство чрез нещата, които прави, дали това е фрий соло, уингсют, слаклайн. Основното му желание винаги е било това за човешкия полет, да ходи по въздуха. Оттам тръгнаха и нещата със слаклайна, реално Дийн е човекът, който разпространи слаклайна като спорта, който е в момента. Иначе Чонго беше този, който го даде на всички ни, защото той ходеше върху опънати вериги и въжета всеки ден в Camp 4, и когато някой искаше да пробва, казваше “Да, ела, няма никакъв проблем, много е лесно”. Той ни предизвикваше да го правим, и да покаже колко достъпно е и какво удоволствие е. След това Дийн започна да прави едни много специални хайлайни, което подбуди интерес, защото тогава беше спонсориран от Патагония, и те винаги правеха много добри каталози, с хубави снимки, които дават вдъхновение на хората да правят тия неща. И това помогна един нов спорт да се създаде и да се развие, което е страхотно, защото толкова много хора го правят в момента.”

Иво Нинов и Дийн Потър

“Не си спомням как точно се запознахме с Дийн, просто в един момент се оказа, че и двамата живеем в Долината, а през зимата не остават чак толкова много хора. И така, всяка сутрин ходехме на слаклайн, станахме приятели, и започнахме да се катерим. Две години по-късно успях да се науча да скачам от самолет, и след това с помощта на Дийн се научих как да скачам от скали, как да оцелявам и какво трябва да правиш, за да си в безопасност.”

През 2009 г. Иво Нинов и Дийн Потър изкачват Айгер и излитат с уингсют от върха. Полетът на Дийн регистрира рекордните 3 мин 20 сек, в които изминава повече от 8800 м.

Иво Нинов и Дийн Потър

Интервюто с Иво Нинов, в което разказва живота и катеренето в Йосемити, за приятелството и приключенията с легендарни катерачи, сред които и Дийн Потър, беше част от брой ПРОЛЕТ 2014. Съкрушителната новина за смъртта на Дийн и Греъм Хънт по време на уингсют полет в Йосемити, дойде на 16 май 2015 г.

Иво Нинов и Дийн Потър на EL Cap Road

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.