Близо 400 бегачи и колоездачи „атакуваха“ Чепън планина

0
 

Сподели

Shares

„Байк и рън за Чепън 2015″ даде начало на активностите за шестите Зелени дни – 21-24 май 2015

Байк и рън за Чепън 2015Рекоден брой колоездачи (289) и бегачи (99) се включиха в четвъртото издание на състезанието по планинско бягане и колоездене „Байк и рън за Чепън“ край Драгоман. За първи път през тази година се проведе и състезание по планински маратон (42 км), а като цяло записалите се бегачи бяха двойно повече от участвалите през миналата година. Заедно със състезаващите се в дисциплината планинско колоездене, те превърнаха състезанието в отлична прелюдия за сезон 2015 г.

Байк и рън за Чепън 2015Оспорваната надпревара сред живописната природа на Чепън планина и Драгоманското блато премина при голям интерес, както от страна на участниците, така и на публиката, дошла да подкрепи близки и приятели и да се запознае с една непозната за софиянци туристическа дестинация. Най-хубавите дни за любителите на екотуризма предстоят, но и сега, с помоща на гид от Сдружение за дива природа „Балкани“, най-любопитните можаха да научат доста за това уникално за България карстово блато, местообитание на над 180 вида птици.

Байк и рън за Чепън 2015Събитието, организирано съвместно от магазини „Стената“, БААТ и Adventura.bg, с медийното партьорство на 360° и безценната подкрепа на администрацията на Община Драгоман, даде началото на активностите в календара на ежегодния форум за алтернативен туризъм, отговорен бизнес и зелени идеи „Зелени дни“. Шестото издание на фестивалът ще се проведе между 21 и 24 май пред паметника на Съветската армия, София.

Байк и рън за Чепън 2015
Байк и рън за Чепън 2015

„Въпреки някои технически затруднения при регистрацията и старта, състезанието протече при стройно спазване на обявената програма, добре маркирано трасе и благоприятни атмосферни условия, които спомогнаха за улеснено преодоляване на разнообразния маршрут, изпъстрен с неравности, скоростни спускания и полски пътища. Участниците изразиха видимо задоволство от значителното подобрение при организацията спрямо предишни години и демонстрираха завидно настроение, независимо от постигнатите резултати.“ – разказаха организаторите от „Стената“.

Байк и рън за Чепън 2015Първенец в бягането при мъжете в дистанцията маратон (42 км) стана Андрей Гривин с време 3 часа и 20 мин, последван от Симеон Начев (3:29) и Тони Петков (3:35). Най-добра при жените в тази дистанция бе Моника Филипова, преодоляла трасето за 4 ч и 9 минути. Моника е едно от лицата в новия брой на списание 360° – ПРОЛЕТ 2015. Основният акцент на броя е бягането и нямаше как да пропуснем една от най-интересните дами в този спорт в България напоследък. Втора в състезанието край Драгоман беше Каролина Калибацева. Тя също ще бъде представена от нас – очаквайте интервю с нея на сайта. В късата дистанция полумаратон, 21 км, първото място заслужи Александър Василев с 1 час и 33 мин. Победител при жените стана Христина Козарева с време 1:46 мин.

Байк и рън за Чепън 2015При колоездачите в дистанция 42 км 15 секунди се оказаха от решаващо значение, за да класират първи Александър Алексиев (02:06:37) и да оставят след него Емил Стойнев (2:03:52). Най-добра колоездачка в дългата дистанция стана Ивета Алексиева с постижение 2:49. Победител в дистанция 21 км стана Велислав Янев (1:15). Голяма изненада при колоездачния полумаратон бе поднесена от юношите: първенецът Александър Минчев даде по-добро време от победителя при мъжете, а подгласникът му Лъчезар Ангелов изравни постижението при мъжете в тази дистанция. Йорданка Тренчева оглави класирането при жените в тази дистанция (1:59), най-добра при девойките стана Мария Боянова (2:14).

Байк и рън за Чепън 2015Наградният фонд на тазгодишния „Байк и рън за Чепън“ бе щедър към всички и в пъти надхвърли таксата за участие в състезанието. Подаръци за всички включили се в напреварата бяха подсигурени от Julbo, RAM Bikes, Deuter, Biottery, магазини „Стената“. На подкрепителните пунктове жаждата и глада на състезателите утоляваха суперхраните на Roo’bar, енергийните шотове с чия, мед и лимон на Biottery и минерална вода Ком.

Байк и рън за Чепън 2015Над 20 малчугани пък се включиха във велокръжок и състезание за най-малките от Adventura. Сред тях бяха както деца на участниците, дошли специално за състезанието, така и на местни жители от Драгоман. Състезателният елемент бе само повод за положителен адреналин и забавление. На финала всички деца получиха подаръци – туристически комплекти от магазини „Стената“, десертни блокчета Roo’Bar, шотчета от Biottery, както и мултифункционални кърпи Buff с лого на състезанието, предоставени от община Драгоман. Детската веселба пред сградата на общината продължи дълго след това, благодарение на интригуващите игри, инициирани от Adventura.

„Байк и Рън за Чепън“ е не просто ежегодна среща на любителите на активния спорт сред природата и приятелите на планината. То събира в едно широк кръг активни и модерно мислещи хора, загрижени за природата, интересуващи се от нови предизвикателства и нови хоризонти за пътешествия, като същевременно изпълнява основната си цел – популяризиране на велосипеда и на бягането, като здравословни начини за придвижване.

Байк и рън за Чепън 2015

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.