Тайнствени статуи, които можете да видите само под вода

 
0

Вече ви представихме 5 от най-невероятните подводни скулптури в света. Вижте и останалите в списъка:

Подводни статуи
Снимка: vgm8383/Flickr

Христос от бездната до Кий Ларго, САЩ

От калъпа на италианския скулптор Гуидо Галети излизат три статуи. За първата вече ви разказахме, а втората се намира в Гренада и е в памет на италианския екипаж, загинал при потъването на пътническия кораб „МВ Бианка Ц“ през 1961 г. Третата пък е в щатския парк „Коралов риф Джон Пененкамп“, на 8 метра дълбочина до Кий Ларго. GPS координатите ѝ са многократно публикувани, което я прави една от най-посещаваните подводни забележителности на планетата.

Подводни статуи
Снимка: Martin Zapanta

Подводна пещера, Бохол, Филипините

Това, което започва като инициатива за предотвратяване на нелегални риболовни практики, като използването на динамит и цианид, се превръща в дестинация за подводно поклонничество. През 2010 г. на дъното на морския парк „Двоен бариерен риф Биен Унидо“ до Бохол беше поставена 4-метрова статуя на Пресвета Богородица и Младенеца Иисус.

Подводни статуи
Снимка: Randy Olson / Nat Geo Creative

Фалшивият моай, Великденски остров, Чили

Историята на създаването на моаите на Великденския остров – високите по няколко метра монолитни статуи с каменни (в буквалния смисъл) лица, поражда доста теории и полети на въображението. Не е така обаче с единствената подводна статуя от вида. Тя не е дело на древни каменоделци, а на снимачния екип на филма от 1994 г. „Рапа Нуи“, отговорен за пльосването на каменното лице върху коралите.

Подводни статуи
Снимка: Shawn Miller

Йонагуни, острови Рюкю, Япония

Все още е загадка какво е създало обекта, наричан „Азиатската Атлантида“. Според някои поредицата образувания до брега на остров Окинава има твърде много прави ъгли, терасирани структури и колони, за да бъде дело на природни сили. Но пък, ако е направена от човек, как се е озовала на 5 метра под водата?

 

Ако сме запалили интереса ви към подводния свят, вижте и тези невероятни дестинации за свободно гмуркане.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.