Най-опасните пътища в света

0
 

Сподели

Shares

Има си причини по тези маршрути да няма много пътници – предлагат страховити пропасти, непредсказуеми свлачища и пълна липса на настилка.

Често този тип пътища са по-интересният избор, поне когато се стигне дотам да разказваш за пътуванията си. Седемте по-долу обаче са не просто интересни, а и откровено опасни.

Най-опасните пътища в света - Национален път 5, Мадагаскар

Национален път 5, Мадагаскар

За този път, простиращ се от север на юг между градовете Мароантсетра и Соаниерана-Ивонго на източния бряг на африканската страна, е най-добре да си наемете шофьор и механик. Ако асфалтът ви е омръзнал, един от най-лошите пътища в света ще ви предложи секции с настилка от пясък, скала и дори овехтели мостове, които трябва да прегледате преди да дръзнете да ги пресечете. 200-километровият път се изминава за почти 24 часа. Става особено опасен през дъждовния сезон (декември до март), когато на много места е непроходим.

Предимството? По-голямата част от Националния път 5 се вие покрай бреговата ивица с бял пясък и предлага прекрасни гледки към палмови гори и Индийския океан.

Най-опасните пътища в света - проходът Ротанг, ИндияПроходът Ротанг, Индия

Ротанг означава буквално „купчина трупове“. Името произлиза от смъртоносните свлачища, които често покриват разположения на 4000 м височина път в Източните Хималаи. Да не говорим за принципно непредвидимото време в района, в което редовно явление са снежните бури и внезапните лавини.

Всеки сезон пътните работници използват GPS, за да намерят пътя и да го изровят отново. След като бъде изчистен, проходът остава отворен от май до ноември, въпреки че снегът може да го направи непроходим по всяко време. През 2010-а в него засядат 300 туристи. Под прохода в процес на изграждане е 8-километров тунел, като по-безопасен вариант за минаване, но оригиналният маршрут, свързващ долините Кулу, Лахуал и Спити в най-северния край на Индия, привлича посетители с гледките към назъбени планински вериги, обширни долини и някоя и друга коза.

Най-опасните пътища в света - „Трансфъгърашан“, Румъния„Трансфъгърашан“, Румъния

Пътят е добре познат сред автомобилните фенове – неговите 90 км, изпъстрени с обратни завои и настръхващи спускания, му спечелиха титлата „най-добър път в света“ от екипа на популярното ТВ шоу „Топ гиър“. Вторият най-висок път в Румъния е построен през 70-те като военен маршрут в случай на нашествие. Свързва двете най-високи планини в Южните Карпати – Молдовяну и Негою, и има обща денивелация от 2034 м.

Ако обичате да сменяте предавките на всеки 3-4 секунди, това е вашето място. Другото, което прави пътя толкова привлекателен за хората с бензин в кръвта, е фактът, че никой не следи за спазването на ограничението от 40 км/ч. Но пък обратните завои правят вдигането на много по-висока скорост трудно.

Най-опасните пътища в света - магистралата „Еър“, АвстралияМагистралата „Еър“, Австралия

1100-километровата отсечка в Южна Австралия може да изглежда обикновена и скучна на пръв поглед, но всъщност крие доста приключения, особено с животните си. Можете да видите кенгура, емута, а понякога дори и камили. Всичко това прави пътя по-рискован, защото някое заблудено животно може сериозно да повреди движеща се кола.

Най-опасното време да караш по магистралата, свързваща градовете Норсман и Седуна, е по изгрев или залез, когато повечето животни се опитват да пресекат пътя. Но тези, които се движат през нощта, ще бъдат възнаградени. Наоколо няма цивилизация, затова трудно можете да видите по-ярко светещи звезди.

Най-опасните пътища в света - магистралата „Притви“, НепалМагистралата „Притви“, Непал

Пътят се простира на 174 км от Катманду до Покара, покрай забележителности като 10-я по височина връх в света – Анапурна, и неговата защитена зона. Зрелищната панорама обаче има своята висока цена. Ще видите коли, приключили пътуването си в речните пропасти.

Най-опасните пътища в света - магистралата „Колима“, РусияМагистралата „Колима“, Русия

Това е единственият главен път в пустия, замръзнал район на Източен Сибир. Прякорът на магистралата – „Пътят на костите“, говори за трагичната ѝ история – построена е от политически затворници, изпратени в местните лагери при управлението на Сталин от 30-то до 50-те години. С температури, падащи до -70 градуса, „Колима“ е разположена в най-студения необитаван район на света.

След като пътят изпада в разруха в продължение на десетилетия, актьорът Юън Макгрегър и телевизионният водещ Чарли Бурман потеглят на мотоциклетно пътешествие по него за тв предаването Long Way Round. Магистралата е обявена за федерален път през 2008-а и започва да привлича контингент от особено приключенски настроени (и студенолюбиви) мотористи. Днес дългият 2031 км маршрут все още е известен като „най-студения път в света“, като по него понякога вали сняг дори през юли и август.

Най-опасните пътища в света - тунелът „Гуолянг“, Китай
Снимка: vitorrochawall.tumblr.com

Тунелът „Гуолянг“, Китай

Дестилетия наред малкото село Гуолянг, разположено на върха на скала в планините Тайханг в Източен Китай, било достъпно само след изкачване пеша. След като правителството отказало да построи път, местните взели нещата в свои ръце. От 1972-а до 1977-а те използвали експлозиви и лопати, за да изкопаят тунел, дълъг 1,2 км. Някои дори загубили живота си.

Пътят е опасен и за каране. Широкият едва 4 метра „Гуолянг“ е особено коварен след дъждове, когато може да стане много хлъзгав. 30 „прозорци“ в скалния склон предлагат смразяващи гледки към долината далеч в ниското. Просто не гледайте надолу!

ВИЖ ОЩЕ: Най-приключенските пътища на света

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.