Световното по ледено катерене и българското участие

0
 

Сподели

Shares

На 31-ви януари и 1-ви февруари се проведоха състезанията от Световното първенство по ледено катерене в Рабенщайн. Радка Петкова е осма, а отборът на България е шести в общото класиране.

Снимка: UIAA
Снимка: UIAA

Италианското градче Рабенщайн събра състезателите по ледено катерене в дисциплината трудност. Състезанието се проведе на най-голямата открита ледена кула в Европа, а участници бяха 78 мъже и жени от 19 страни.

Радка Петкова
Радка Петкова

Радка Петкова се пребори за място във финала, който се проведе в последния ден от януари и зае осмото място в крайното класиране. Победителка при жените е Ун Сеон Шин от Южна Корея, следвана от Анжелика Райнер, Италия и Петра Клингер, Швейцария.

Анжелика Райнер
Анжелика Райнер. Снимка: UIAA

Крайното класиране при мъжете е:
1. Максим Томилов, Русия
2. Хе Йонг Парк, Южна Корея
3. Алексей Томилов, Русия

Хе Йонг Парк, Южна Корея
Хе Йонг Парк, Южна Корея. Снимка: UIAA

Българските състезатели заеха съответно:
Минчо Петков – 21-во място,
Илиян Тодоров – 43-то място,
Станимир Желязков – 79-мо място.

В отборното класиране българският отбор е на шесто място, след отборите на Южна Корея, Русия, Швейцария, Украйна и Италия.

Радка Петкова
Радка Петкова

В другата дисциплина на леденото катерене – скоростта, се проведе състезание за световната купа. Тази дисциплина традиционно се доминира от руските състезатели, които и този път бяха безапелационни, спечелвайки всички медали при мъжете и жените, а шампиони станаха Мария Красавина и Владимир Карташев.

Следващото състезание за Световната купа по ледено катерене е на 7-8 февруари в Шампени, Франция, където няма да има българско участие, а финалният кръг и Световно първенство в дисциплината скорост ще се проведе на 6-8 март в Киров, Русия.

Снимка: UIAA
Снимка: UIAA

Историята на Световната купа по ледено катерене датира от 2002 г. когато се провеждат първите състезания на Международната федерация по алпинизъм и катерене. Първите спирки на световното турне са Вал Даоне в Италия, Pitztal в Австрия, Киров в Русия, Квебек в Канада и Саас Фее в Швейцария. Състезателната история на този спорт обаче датира още от 1912 г. когато се провежда първото известно съревнование по ледено катерене, направено по ледника Бренва в Курмайор, Италия.

Снимка: UIAA
Снимка: UIAA

Международната федерация полага големи усилия да популяризира този леденото катерене и да се стигне до включването му в Зимните олимийски игри. През 2014 г. в Сочи катеренето по лед бе представено чрез демонстрации на специално изградена кула.

Радка Петкова е един от зимните герои в брой ЗИМА 2014 на списание 360. Повече за нея и другите главни действащи лица тук, както и в самото списание.

Зима 2014

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.