2014 на 360 градуса

0
 

Сподели

Shares

2014 беше година, която много хора изживяха на 360 градуса. Новините и събитията за екстремни и екшън спортове и постижения ни засипваха отвсякъде. Някои дойдоха от 8 000 метра в планината, други избълбукаха от морето, трети прелетяха във въздуха. Независимо откъде идваха новините, важното е едно – годината изобилстваше на теми, които си струва да си припомним и да не забравяме. Ето ги по-значимите и интересните от тях, които решихме да споделим отново без да имаме претенция за изчерпателност.

2014 на 360 градуса

ЯНУАРИ:

Ком-Емине, сам, през зимата
Теодор Атанасов от русенското туристическо дружество „Приста” измина сам внушителните 600 километра в Стара планина от връх Ком до нос Емине.

WINTER X-GAMES 2014
В Аспен, САЩ за поредна година се проведоха зимните екстрени игри WINTER X-GAMES 2014.

ISPO
Между 26 и 29 януари в Мюнхен за поредна година се проведе най-голямото спортно изложение в света за иновативни спортни продукти ISPO Brand New.

ФЕВРУАРИ:

Сочи 2014
Грандиозната Олимпиада в Западен Кавказ – много критики, много помпозност, но и много ски, сноуборд, дори ледено катерене предпремиерно (надяваме се).
Сани Жекова се класира 5-та на финала в Сочи,
а Сейдж Коценбърг стана първият слоупстайл сноуборд олимпийски шампион в историята. Специално интервю на 360° с него можете да видите тук.

Кръг от Европейската ски купа в Боровец
На 15 и 16 февруари по пистите на Боровец ще се спускаха световни ски величия. Поводът беше кръг за Европейската купа в дисциплините гигантски слалом и слалом.

Winter Bike Duel 2014
В средата на февруари в Пампорово се проведе четвъртото издание на традиционното снежно състезание с планински велосипеди Winter Bike Duel 2014.

МАРТ:

Pamporovo Freestyle Open
Между 10 и 16 март в Пампорово се проведе най-голямото събитие за фристайл ски и сноуборд в Източна Европа за годината – Pamporovo Freestyle Open.

АПРИЛ:

Лавина на Еверест
На 18-ти април в Непал масивна лавина помете част от маршрут към връх Еверест. Лавината, откъснала се от Западния циркус, преминала през маршрута между Базов лагер и Лагер 1. По време на инцидента десетки алпинисти и шерпи били на път към и от върха, носейки оборудване и екипировка към лагерите. Счита се, че това е най-големият инцидент с лавина на Еверест.

30 години от първото българско изкачване на Еверест
На 20 април 2014 г. се навършиха 30 години от първото българско изкачване на Еверест, направено от Христо Проданов.

Байк и Рън за Чепън
Рекорден брой участници (293) в Байк и Бягане за Чепън 2014.

МАЙ:

До работа с колело
Май беше месецът минал под мотото „До работа с колело“.

Скатов на Еверест
Атанас Скатов изкачи Еверест. Това беше един от седемтеконтитентални първенци, част от проекта на сливенския доктор по растителна защита.

Borovets Bonus Hunters
През май в “Borovets Mountain Bike Park” беше даден старта на сезона за планинско колоездене. Началото беше заедно с играта Borovets Bonus Hunters.

ЮНИ:

100 км около Витоша и 2000 човека
Обиколката на Витоша събра над 2000 участници. За пръв път имаше възможност да се участва последователно в колоездачната и пешеходната обиколка на планината, която беше точно 100 километра. Въпреки лошото време с проливни дъждове, интересът към състезанието беше много голям.

Пещерно спасяване
Една от най-дискутираните спасителни акции се случи през юли – спасиха пострадал след 12 дни в най-дълбоката пещера в Германия.

ЮЛИ:

Crossing Three seas
Каякарът Боян Николов премина успешно през три морета, сам, без придружаващ транспорт и в изключително тежки условия. Дестинацията Силистра-Резово, Александруполис-Игуменица отне на каякара малко повече от 2 месеца.

Sofia Boulder Battle
Катерачният дуел Sofia Boulder Battle в Боулдърленд изправи най-добрите срещу най-добрите, или иначе казано звездите в катеренето Крис Шарма, Дейв Греъм и Шон Маккол срещу някои от най-големите български болдър катерачи – Емилиян Колевски, Калин Гърбов, Кайцата и Мартин Петков. Видеото на Стоил Димитров от събитието пък успя да влезе в EpicTV – най-активната онлайн телевизия за екстремни спортове в света.

Парапланеризъм и световни купи
Ясен Савов се класира на второ място на състезание, част от Световната купа по крос-кънтри парапланеризъм, което се проведе в Крушево, Македония.
Валери Цветанов също имаше няколко постижения за Световната купа през сезона, но в дисциплината целно кацане.

Боян Петров – постижение без прецедент
Боян Петров успя да изкачи три осемхилядника за един сезон. В списъка си той добави К2, Боуд пик и Канчендзьонга. По-късно беше номиниран за „Мъж на годината 2014“. Боян стана основен герой и лице на брой Есен 2014 на списание 360°.

АВГУСТ:

Албански пещери
През август за поредна година български пещерняци изследваха албански пещери. Експедицията беше наречена „Радоина 2014”, а нейна цел беше търсене и проучване на пещери на по-голяма надморска височина в непроучван до този момент район.

Дизела от Ком до Емине
Кирил Николов, известен още като Дизела, реши да предизвика себе си с опита си да пробяга разстоянието от Ком до Емине за 5 дни. Предизвикателството беше наречено „Ком-Емине: Достигни лимита си!” и Дизела успя – за пръв път показа, че физиката и психиката имат граници. Той обаче доказа и още нещо важно – че планинското бягане може да бъде популярен спорт в България.

СЕПТЕМВРИ:

Petzl RocTrip
Най-голямото международно катерачно турне Petzl rocktrip 2014 мина през България. Спирките му у нас бяха Враца, Карлуково и района на Рилския манастир. Катерачи от цял свят, различни „базови лагери“ с различни видове катерене и, разбира се, Red Bull JOURNEYversity.

Red Bull JOURNEYversity – катерене
През септември 360° и Ред Бул организираха първото си съвместно и второ поредно издание на приключенския университет Red Bull JOURNEYversity. Темата беше катерене, поводът Petzl RocTrip в България, кандидатите над 100, а участниците 9. Плодовете от труда вече могат да се видят, а следващото издание на JOURNEYversity е на ход.

Байно
И една тъжна новина. На 21-ви септември, след инцидент на Малката Вратца, загина един от най-големите български алпинисти – Иван Масларов-Байно.

XCo Adventure Cup 2014
С кал, дъжд и много инат протече най-тежкото планинско състезание в България. За да го видим в цялата му кална прелест, изпратихме да го отразят двама от участниците в Red Bull JOURNEYversity. В доброволното бедстване в Стара планина и Сред гора се включиха 42 отбори, а само 5 успяха да финишират.

Българин на осемхилядника Чо Ойю
На 29 септември Богдан Велев успешно изкачи шестия по височина връх в света Чо Ойю (8201 м). Това е беше първият осемхилядник за Боби. Преди това той има успешни изкачвания на Мон Блан, Айлънд Пийк, Матерхорн, Елбрус (със ски). Историята на Богдан разказахме в брой Зима 2014 на списание 360°.

Red Bull Soapbox
На 28-ми септември в София видяхме първото за България Red Bull Soapbox състезание – 62 безмоторни колички по стръмен булевард.

ОКТОМВРИ:

Гмуркане до -175 м
Кристина Димитрова се гмурна до -175 метра във водите на Дахаб. Тя е прекарала близо 4 часа под водата, за да достигне тази дълбочина и да може да изплува безопасно. Повече за постижението си Ина разказа в интервю за 360mag.

Алън Юстас подобри рекорда на Феликс Баумгартнер
Баумгартнер вече не е човекът, скочил от най-високата точка. Алън Юстас, който е старши вицепрезидент на Google Knowledge, подобри рекорда му. Юстас скочи от 42 километра височина, а Феликс от 39 километра.

НОЕМВРИ:

Планините в Google Street View
Българските планини влязоха в Google Street View с 360-градусови панорамни снимки. По този начин е възможно да направите едно виртуално пътешествие из България.

Уингсют над София
Германеца направи уингсют полет над София.

Банскофилмфест
Фестивалът на планинарския филм се проведе за 14-та поредна година в Банско. Той събра 120 филма, 28 държави, 5 континента и много публика на едно място.

Витоша – домашната планина
Дирекцията на Природен парк Витоша продължи да развива стратегиите си екстремни и outdoor спортове на територията на парка. Сред тях са:
колоездене
катерене
и конни спортове
Продължаваме да следим и други разработени концепции, които очкаваме да се развиват през тази година. Повече за тях тук.

ДЕКЕМВРИ:

Експедиция Антарктика
На 10 декември 2014 двама от най-добрите ни алпинисти – Дойчин Боянов и Николай Петков, се отправиха към Антарктика идеята да станат първите, стъпили на върхове с български имена в планината Тангра на остров Ливингстън. В началото на 2015 те започнаха да постигат част от целите си.

10 години „Дни на предизвикателствата“
Най-големият български фестивал за екстремни спортове, туризъм и екология навърши 10 години. Лео Холдинг, Боян Петров и още много гости станаха част от юбилейните „Дни на предизвикателствата“ в УАСГ.

Collider Activity Center
През декември стана ясно, че българската компания Walltopia, която е световен лидер в производството на изкуствени катерачни стени, стартира мащабен проект в София. Името му е Collider Activity Center и ще представлява сграда, която събира иновативния бизнес с активните хора.

Скатов на най-високия връх на Антарктика
Алпинистът Атанас Скатов изкачи и най-високия връх на Антарктида – Винсън (4 892 метра). За финализиране на проекта си (седемте континентални първенеца), на Скатов му остава само връх Маккинли в Северна Америка (6193 м).

КАМПАНИИТЕ
Имаше няколко кампании през 2014, които ни е трудно да подминем:
Социалната кампания „Лети повече“ за хора в неравностойно положение, които пожелаха да сбъднат мечтата си – тандемен полет с парапланер
Професия ХИЖАР – благотворителна кампания организирана от „Българи на път” и „хижа Козя стена” с подкрепата на списание 360°
Веси Огнева – момичето, което отнова прохожда благодарение на планината и подкрепата на приятели

ФИЛМИТЕ
Няколко филма, които се появиха онлайн или в кината и си струва да се видят:
„Смъртоносна Пудра“ – историята на двама планинари, които през зимата на 2010 попадат в лавина в Рила
– „Hunting Lines“ – поредицата за фрийрайд ски и сноуборд
3 осемхилядника за един сезон – филмът за постижението на Боян Петров
„Days of my youth“, който обявихме за ски филмът на годината
„The Last Great Climb“ – велик филм за велико изкачване

2014 на 360 градуса

АКТИВНИТЕ
През годината изобилстваше от събития свързани с колоездене, бягане, пътешестване и т.н. 2014 беше по-интересна и активна благодарение на организации и групи като:
Сдружение „Велоразходка“ със своите постоянни колоездачни прояви
RunBG, които организират събития поне веднъж месечно и така насърчават все повече хора да бягат в пресечена местност
Concept Creative – хората отговорни за голяма част от колоездачните състезания през годината
Клуб на пътешественика – мястото където се разказаха най-много истории за пътувания и приключения през годината

2014 на 360 градуса

СПИСАНИЯТА
Една година, 4 сезона и 4 броя на списание 360° през 2014:
ПРОЛЕТ
ЛЯТО
ЕСЕН
ЗИМА
СПИСАНИЯТА

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.