Нови граници със Suunto Ambit 3

0
 

Сподели

Shares

С неограничените си възможности и иновативни функции, Ambit 3 излиза далеч от рамките на обикновения спортен часовник.

Suunto Ambit 3 review

Първи впечатления

С голямо любопитство се заех да разуча новия модел часовник на Suunto – Ambit 3. При първия допир веднага ми направи впечатление големината му. Въпреки това, доста бързо свикнах с габаритите и в един момент забравих, че нося нещо на ръката си. Докато не се задълбочих по-подробно във функциите му….
Ambit 3 предлага темплейти за различни видове спорт, с набор от параметри, които могат да бъдат измервани и записвани. Часовникът има възможност да се включва към smartphone приложения, както и да осъществява комуникация с различни сензори, посредством Bluetooth интерфейс.

Suunto Ambit 3
Suunto Ambit 3

Без да използвам оказания за работа, много бързо разучих наличните менюта. Определено е много удобен за работа и всичко е интуитивно. С натискане на един от бутоните изредих няколко базови екрана и освен времето и датата, имах информация за часа на изгрева и залеза, физическата активност за деня, изразходените калории и информация от GPА-а. В менюто има възможност за избор на профил за съответната физическа дейност – бягане, колоездене, трекинг, плуване, ориентиране, като могат да бъдат вкарвани до 10 спорта и ръчно да се зададат параметрите, които да се изобразяват. Направих няколко теста – преход в планината, ендуро велотрип и бягане по равен терен, при които Ambit 3 започна да разкрива своята сила.

Suunto Ambit 3 running

Първи тест – Трекинг

При първия тест, реших да избягам от мъглата в София и да направя следобеден преход по южната страна на Витоша. Планът ми беше просто лека разходка. Тръгнах от Железница като стартирах приложението hiking. Ambit 3 реагира, като започна да търси налични сензори разположени по тялото. Разполагах със сензор за измерване на сърдечната честота, който се пристяга към гръдния кош. Сърдечният ритъм веднага са появи на дисплея. Последва задействането на вградения GPS.

Suunto Ambit 3 Review 01

Започнах изкачването и данните потекоха – изминато разстояние, средна скорост на движение, максимална скорост, надморска височина на стартовата точка и моментната надморска височина, денивелацията. На дисплея метрите се променяха със всяка измината крачка. Разполагах с данни за атмосферното налягане и температурата на околната среда. Често поглеждах към часовника, за да следя средната си скорост на движение и дистанцията, която съм изминал. Стори ми се, че съм доста бавен. Ускорих крачка, като се опитвах да постигна поне 6-7 km/h. Възможността за измерване на денивелация ме мотивира да направя поне 1000 метра изкачване.

Ambit 3 Review Sunset Victor Troyanov
Снимка: Виктор Троянов

След два часа и половина катерене бях достигнал норматива си. Времето беше тихо, въздухът кристален, слънцето беше започнало да пада. Погледнах часовника. Минаваше три и половина. Зимния ден е кратък. Направи ми впечатление часа на залеза, който Ambit 3 ми изобразяваше на дисплея. Още около час! Реших да остана да го посрещна. Отправих се към близкия връх, правейки траверс през частично покритите със сняг клекове и храсти. На места доста се потъваше, затова ту-слизах, ту се качвах като търсех най-подходящите места за минаване. Направи ми впечатление, че Ambit 3 е оборудван и с компас, който доста бързо реагираше, на промяната на посоката. Достигнах целта си и гледката си струваше. След прекратяване на прехода съхраних целия цикъл данни, който по-късно можех да разгледам и анализирам.

Suunto Ambit 3

Втори тест – Планинско колоездене

За следващия ден бе предвиден велотрип и бях решил да изпробвам нов маршрут в Стара планина. Един от проблемите при разучаването на велотрасета е, че често проучването завършва с губене. Този път предварително свалих картата на маршрута, зададох отправни точки и ги синхронизирах с Ambit 3. Исках да изпробвам какви са възможностите за навигация.

Ambit 3 Review Bikes Victor Troyanov
Снимка: Виктор Троянов, карач: Огнян Найденов

Функцията бързо влезе в употреба, когато дойде моментът за нацелването на пътеката надолу. Екранът ми изобрази градусите, разстоянието до изходната точка, както и посоката, със стрелка. Дистанцията започна да се скъсява. Огледах се къде би могло да бъде влизането в гората. Не след дълго забелязах началото на single track пътека, която изглеждаше добре отъпкана. Ambit 3 ми спести излишни усилия да спирам и бъркам по раницата за телефон с допълнителна навигация или карта.

Друга много полезна черта на Ambit 3, e че може да съхранява координатните на дадени точки, на които се намираме, да ги наименуваме и по-късно да използваме и споделяме.

Suunto Ambit 3 Review 03

Голямо удобство е и възможността за комуникация с телефон. Когато караме, не е необходимо да държим телефона си в джоба, което доста пречи. Просто го прибираме в раницата, свързвайки го към Ambit 3 чрез Bluetooth интерфейса. Така може да следим пропуснати разговори, смс-и без да се налага да накъсваме карането си при всяко повикване. Край на досадните спирания.

Suunto Ambit 3 cycling

Тест три – Бягане

Последния ден на теста на Suunto Ambit 3 направих бягане в парка и отново имах под ръка сензора за измерване на сърдечна честота. Започнах да правя стандартните си обиколки и във всеки един момент можех да финализирам измерените параметри за дадена обиколка на екрана на Abmit 3 и да стартирам ново измерване, за всяка следваща. Когато прекратих тичането съхраних данните до момента. На базата на тях, устройството възпроизведе време за възстановяване след физическа дейност.

Suunto Ambit 3 activity

Тази информация е изключително важна при дълги кросове и по-сериозни тренировки. Чрез сайта Movescount, можем да визуализираме графика за сърдечната дейност, изразходваните калории, усвоения килород и дишането по време на натоварване. Заедно с измерените времена и дистанция бихме могли да изградим една детайлна картина за физическите натоварвания и да постигнем усърършенстване на тренировъчните програми за по-пълноценни резултати.

Suunto Ambit 3 swimming

Ambit 3 предлага и опция за следене на ежедневната физическата активност. Устройството отчита движението на тялото като прави анализ колко активни сме били през деня. Една новост в модела е измерването на съдечната честота по време на плуване.

Параметри
– Размери: 50 x 50 x 17 мм
– Тегло: 92 гр
– Батерия: зареждаща се литиево-йонна
– Водна издръжливост: 100 м
– Издръжливост на батерията с включен GPS: 50 часа
– Издръжливост на батерията в режим на часовник: 30 дни
Функции
– Навигация
– Компас
– Измерване на надморска височина
– Час на Изгрев/Залез
– Измерване на температура
– Измерване на сърдечна честота (с наличието на допълнителен сензор за сърдечен ритъм)
– Време за възстановяване на базата на физическата активност
– Тренировъчни програми
Комуникация
– Качване и споделяне на извършена активност *
– Час и GPS сателитни данни *
– Използване на телефона като втори дисплей *
– Следене разговори, съобщения и известия *

* Чрез приложението Suunto Movescount и smartphone
Интерфейс
– USB/wireless
– Bluetooth smart

Suunto Ambit 3 Connectivity

Ambit 3 е способен да съхранява координати на отправни точки, които по-късно бихме могли да ползваме. За целта е необходимо приложението Suunto Route Planner от уебсайта на Suunto – Movescount.

Повече информация за модела на Suunto – Ambit3 може да откриете тук.

Suunto Ambit 3 skiing

Като човек, който ходи често по планини, кара интензивно ски и колело, моделът на Suunto бързо ме спечели. С неограничените си възможности и иновативни функции Ambit 3 е изключително полезен при практикуването на различни видове спорт, за изграждането тренировъчни програми, незаменим помощник в сурови условия или нормалното ежедневие като излиза далеч от рамките на обикновен спортен часовник.
Suunto Ambit 3 Review 01

Часовникът предлага ценен набор от данни при планински преход, които могат да направят изживяването по-пълноценно и интересно. Компасът и висотомерът, заедно с възможността за навигация са изключително полезни при ориентация в пресечена месност.

Моделите часовници на Suunto може да намерите във верига магазини Sport Box в София, на бул. „Симеоновско шосе“ 11 и бул.“Яворов“ 8, в Банско на ул.“Найден Геров“5 и в онлайн магазина Esport.bg.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.