Mellow Mood of Mind

1
 

Сподели

Shares

mellow music festival
Тази година топлите месеци ще са повече от прекрасни за всички, за които музиката е начин на живот. Календарът ни вече е препълнен с дати, запазени за концерти и фестивали – но ни най-малко не смятаме да се оплакваме! И винаги сме готови да намерим време – и още повече желание – за нещо ново и не толкова типично.
Какъвто е Mellow Music Festival – чисто нов фестивал, продуциран от списание Едно, който най-сетне ще запълни нишата на качествената музика отвъд мейнстрийма и комерсиалните артисти. В три дни и нощи ще ни радват над 20 знайни и незнайни групи, диджеи и продуценти, които от дълго време са част от сцените из Европа и света, но до този момент все не стигаха до България. Е, в крайна сметка всичко е до време и в прекрасните пролетни нощи между 27 и 29 май ще се насладим на над 30 часа музика, която трудно може да бъде вкарана в някакви категорични стилови дефиниции. Има обаче едно обща характеристика – и тя е качественият звук, поднесен по един невероятен начин, за да ни подсигури повече от позитивни емоции и удовлетворяващо преживяване. Електроника, диско, фънк, реге, дъб, класика, джаз, всички те фантастично смесени – пред добрата музика просто няма граници!
Mellow Music Festival ще се случва на две сцени: Mellow OPEN – на зелено в Борисовата и напълно безплатна, и Mellow NIGHT – в халето на Интер Експо Център, с платен вход. Mellow OPEN започва в 18:00 всяка вечер и приключва в 22:00, тъкмо навреме за Mellow NIGHT, която отваря врати около 22:30 и ще ни държи будни до зори.

В потвъждение на казаното по-горе, няколко думи от Ивайло Спасов – Mellow селектор и музикален редактор на списание Едно: „Исках да направим фестивал за музика, която в момента е актуална, в смисъл не е отпреди 10 и повече години. Селекцията на Mellow показва една вълна съвременна музика, смесица от различни стилове, жанрове, похвати в създаването и звукоизвличането, дори в начина на представяне на музиката пред публика… Всеки от тези артисти полага изключително много усилия да измисли един суператрактивен лайв, и предпочита да е скрит зад музиката си и да изкара уникален продукт, по-апетитен от самата личност. Всеки от тях е ужасен меломан, който е станал такъв, какъвто е, точно заради колекцията си от музика и нещата, които слуша. Обаче въпреки всичко, въпреки успеха си и изкушението, те отказват да станат юберкомерсиални, каквито могат да бъдат. Погледът на тези хора за мен е правилният поглед, който ще даде на добрата музика бъдеще.

И защото нищо не говори по-добре от самата музика, ето и какво да очакваме откъм участия:

Moritz von Oswald Trio
Проект, събиращ в едно трима легендарни електронни музиканти – Moritz von Oswald (Basic Channel), Max Loderbauer (Sun Electric, NSI) и Vladislav Delay (aka Luomo, Uusitalo). Пионери на берлинската сцена от 90-те и едни от главните виновници за преоткриването на дъб електрониката, сега изследват необятните възможности на живите изпълнения и импровизации. Резултатът е една истински богата палитра от електронни красоти, която изобщо не може да бъде описана на хартия.

Kode9
Стийв Гудман, по-известен като Kode9, е един от музикантите, които придават необходимия смисъл и качество в дъбстепа. Освен че е продуцент, Kode9 е създател и собственик на култовия лейбъл Hyperdub (издаващ артисти като Spaceape, King Midas Sound и Burial). А когато е просто Стийв Гудман, води лекции за новите медии и звук/sonic culture в University of East London.

WhoMadeWho
Без съмнение една от най-атрактивните банди, появявали се през последните години. WhoMadeWho са трима датчани – Tomas Hoefding (бас/вокал), Jeppe Kjellberg (китара/вокал) и Tomas Barfod (барабани), а звукът им е вдъхновен от седемдесетарското диско, шейсетарския геридж рок и хауса от деветдесетте. И ако музиката от досегашните им три албума и съпътстващите видеа могат да бъдат определени като скандални, то за живите им изпълнения думите са направо излишни.

Gonzales
Кой е Gonzales? Отговорите могат да варират от „нямам представа“, „абе нямаше ли един странен рапър от берлинския ъндърграунд“, или „меланхоличен виртуозен пианист“, който „прави повече шоу отколкото музика“, а отскоро и носител на световен рекорд на Гинес (за непрекъснато свирене на пиано – 27 часа, 3 минути и 44 секунди). Gonzales е абсолютен гений, чийто музикални пътешествия същевременно объркват и екзалтират до крайност. А албумите му „Gonzales Uber Alles“ (2000), „Solo Piano“ (2004) и „Soft Power“ (2008) показват многозначително, че пред този човек няма граници. Или поне музикални такива.

Stefan Goldmann
Берлинският продуцент и собственик на лейбъла Macro не спира да се отличава в годините, в които много от музиката страда от липса на оригиналност. Примери за това са двойният му албум „The Transitory State“, неочакваната му вариация на „Le Sacre Du Printemps“ на Игор Стравински или последното му творение „Haven’t I Seen You Before“, което излиза на… аудио касетка. Лейбълът му Macro пък е платформа за музикална иновативност – като издаването на албума „Catholic“ на легендата Patrick Cowley и Jorge Socarras, загубен в продължение на почти 30 години. И накрая, сетовете на г-н Голдман са винаги изненада, радвала посетителите на повечето добри световни клубове.

KiNK
Страхил Велчев – KiNK е от най-разпознаваемите нови имена в съвременната електронна музика. Заради специфичния си стил, смесващ олдскул техно и есид хаус звучене с майсторски поднесена доза футуризъм, или заради всичките му парчета, ремикси и колаборации, с които печели възхищението на Лоран Гарние, Джош Уинк, Стийв Бъг, Кен Иши, Терънс Диксън, Ричи Хоутин. KiNK вече има рилийз за лейбъла на Джош Уинк Ovum, който едва ли ще остане единствен, и е сред новите фаворити на най-любимия клуб на Европа – берлинския PanoramaBar, където през май ще запише второ участие.

За финал, ако все още имате колебания как точно да тълкувате концепцията на фестивала, ето какво би ни казал произволен речник за значението на думата mellow:

1. (у) зрял, мек, сладък, сочен (за плод)
2. пивък, отлежал (за вино)
3. глинест, богат, мазен (за почва)
4. поумнял, зрял, улегнал, уталожен
5. прен. мек (за светлина, звук), топъл (за цвят)
6. любезен, добродушен, сърдечен, весел, общителен
in a MELLOW mood размекнат
7. разг. пийнал, с повишено настроение, на градус

Вече нямаме търпение всичко това да ни се случи в едно!

За повече информация и предстоящи артисти посетете сайта на фестивала или следете фен страницата

Сподели

Shares

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.