Забрана за оголването на горските терени

 
0

Добра новина от Изпълнителна агенция по горите. Те съобщиха, че се забранява оголването на горските терени.

За забраната от агенцията добавиха: „Със заповед на министъра на земеделието и храните Васил Грудев се спира изсичането на всички дървета при окончателни фази на краткосрочно-постепенната възобновителна сеч в държавните гори и се ограничава тяхното провеждане само върху площ до 2 ха.
Сливането на съседните площи, в които е проведена окончателната сеч ще става, когато дърветата са достигнали височина не по-малко от 3 м. С това ще намалят рисковете от ерозия на почвите, нарушения в съседните екосистеми, промени в микроклимата, водния режим и ландшафта и др. в контекста на актуалните климатични промени. По този начин държавата дава пример на останалите собственици на гори за прилагане на добри практики при управлението на горите.“

Гора
Снимка: Greenpeace

Новината изглежда добра, сега остава да видим и какво ще последва след нея.

Незаконните сечища, както и тези, при които са извършени нарушения, не са рядкост в българските гори. За да може да се реагира в такива случаи и да се предотвратят сечи или те да бъдат спрени и извършителите им санкционирани, могат да бъдат подавани сигнали в Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) или в медиите.

Сигнали за корупция и нарушения в горите може да подадете към ИАГ на телефон 0800 20 800 или онлайн.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.