Пази гмуркача!

0
 

Сподели

Shares

Все повече хора, практикуващи свободно гмуркане (без кислороден апарат) или гмуркане с шнорхел, се оказват в сериозна опасност. Едни от най-сериозните наранявания, които получават, са не от морски същества или скали, а от витла на лодки и дъна на джетове.

Пази гмуркача!

От Seanomad Freediving School предупреждават, че масово хора, които влизат в морето с малки плавателни съдове, не знаят за какво служат специалните маркировъчни буйове с алфа флаг. Имайте предвид, че този буй служи за обозначение, че има гмуркач под водата. В такъв случай всички лодки или джетове трябва да заобикалят на разстояние минимум 100 м от него, за да се предотвратят инциденти.

Пази гмуркача!

Ето как изглеждат по-разпространените видове гмуркачески буй, обозначаващи, че под водата има гмуркач.
Гмуркане

Засега масово хората не зачитат или не разпознават тази маркировка, което води и до ненужните опасности за гмуркачите.

Пази гмуркача!
Ето така изглежда един гмуркачески буй

Любомир Стефанов, един от малкото хора у нас, занимаващи се на високо ниво със свободно гмуркане, заяви, че често фридайвъри и харпунджии изпитват ужас когато им свършва въздуха и тръгват към повърхността и чуват шум на преминаваща прекалено близо лодка или джет. Според него културата в България по темата е крайно ниска. В съчетание с купените капитански права и отдаването на джетове под наем без подходящ инструктаж, прави морето бойно поле, а не място за почивка и спорт.

Пази гмуркача!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.