Суперчовеци

4
 

Сподели

Shares

Високоефективното представяне в спорта отдавна не се дължи на изкуствени добавки, незаконни субстанции и забранени вещества. Или поне не при онези атлети, които държат тялото им да остане здраво и в добра кондиция в дългосрочен план.

Не вярвате? Вижте за пример тези нечовеци, за които няма физически или психически граници.

Фиона Оакс
Снимка: london.vegfest, Фиона Оакс

Фиона Оакс
Фиона е вегетарианка от 6-годишна и веган от тийнейджър. И така до днес, но това не й пречи да е сред най-добрите в света, що се отнася до маратони. Личното й най-добро време е 2:38:00 ч., а сред постиженията й са участие в Marathon des Sables 2012, където бяга при 51 градуса, въпреки че има счупен крак само дни преди състезанието; участие в North Pole Marathon 2013, където става първа сред жените при температура от -28 градуса, и подобрява предишното време по маршрута с 45 минути; по-късно същата година става най-бързата жена, която бяга маратон на всички шест континента плюс Северния полюс, като подобрява световния рекорд за най-кратко общо време.

Стеф Дейвис
Снимка: highinfatuation, Стеф Дейвис

Стеф Дейвис
Професионален катерач, бейсджъмпър и уингсют летец, Стефани е единствената жена, преминала без въже маршрути от категория 5.11, и втората жена, изкатерила свободно Ел Кап за един ден. Всичко това при положение, че е веган от повече от 10 години. В историята се е записала още и като първата и единствена жена, изкачила се на Фитц Рой и Торе Егер, Патагония, а като бейсджъмпър се стреми да скача всеки ден или поне през ден, като прави около 300 скока на година. През 2003 г., когато решава да стане веган, решението й е посрещнато със скептицизъм, особено в катерачните среди, където се смята, че липсата на животинска храна ще се отрази фатално на представянето. Въпреки това, най-добрите си постижения Стеф прави точно след като се обръща към този начин на хранене.

Рич Рол

Рич Рол
На 40 години Рич има сериозна история на злоупотреба с алкохол, наркотици и наднормено тегло, и никакво отношение към спорта. С рождения му ден обаче идва и решението да промени живота си изцяло. Рич става отдаден веган, започва да бяга и плува – и две години по-късно изненадва всички, като не само участва в първия си Ultraman, но и завършва сред първите десет. А Ultraman не е маловажно постижение – всъщност е едно от най-трудните състезания в света. Провежда се в Хаваи в продължение на три дни, първият от които включва 6.2 мили плуване в океана и 90 мили крос кънтри колоездене; вторият е 170 мили колоездене, а третият е двоен маратон от 52 мили по покритите с лава полета на острова. Фактът, че е един от първите през 2008 и 2009 г., не е достатъчен за Рич, и през 2010 г. предприема уникално предизвикателство – да завърши пет триатлон дистанции (2.4 мили бягане, 112 мили колело и 26.2 мили бягане) на пет хаваиски острови за пет дни.

Тези тримата са само някои от атлетите, избрали веган живота и доказали, че лишаването от животински продукти и обработени храни не само не пречи, но дори подпомага високоефективното представяне в спорта. Какво да изберем, така че да заредим тялото си с горивото, което ще му даде максимум сила и енергия за по-добри резултати?

ДОБРИТЕ КОМБИНАЦИИ ЗА СУПЕРЧОВЕШКИ ПОСТИЖЕНИЯ

Закуската е основното ядене за деня, което ще зареди тялото със сила и издръжливост, така че залагаме на високоенергийни храни като:
– пресовани ядки от киноа с добавено смляно ленено семе, белено конопено семе, свежи плодове и малка шепа бадеми (най-добре предварително накиснати във вода, за да се усвоят по-добре от организма), полети с бадемово или овесено мляк. Получаваме огромна порция протеин плюс аминокиселини и куп други полезни вещества, които ще ни помогнат да се справим с предстоящото физическо натоварване;
– пълнозърнест хляб с бадемово и фъстъчено масло, или конфитюр от шипки;
– плодове и хрупкав флейкс от елда;
– шейк или смути с банани, ядки, чия (която освен че е високоенергийна, ще подпомогне и възстановяването на мускулната тъкан), конопен протеин и кокосова вода.

През деня, докато нямаме време да спрем и да ядем, залагаме на бързи, високоенергийни и здравословни неща като:
– пресни плодове за бърз приток на калории;
– трейл микс (ядки и сушени плодове по избор);
– енергийни барчета (RooBar са отличен избор, защото съдържат 100% сурови, сертифицирани органични съставки и суперхрани като чия, какао, мака, годжи бери и конопен протеин);
– сурови зеленчуци (моркови, броколи, брюкселско зеле), вървят особено добре с домашно приготвен хумус от пасиран нахут и сусамов тахан с няколко капки лимонов сок и зехтин;
– микс от фъстъчено масло, тахан, мед и ядки – енергийна бомба;
– авокадо;
– натурален шоколад с високо съдържание на какао и нерафинирана тръстикова захар;
– хранителна мая, един от най-богатите естествени източници на витамините от група В, както и на протеини, всички 9 незаменими аминокиселини, ензими и минерали (приема се разтворена в течност или поръсена върху ядене, има ядков вкус);
– кокосова вода – естествената алтернатива на спортните напитки с високо съдържание на минерали и ниско ниво на мазнини, калории и въглехидрати. За бърз приток на енергия пък избираме кола от гуарана, която е особено полезна в случай на прегряване или физическо изтощение.

След натоварване залагаме на засищащи и възстановяващи храни като леща, кафяв ориз, черен боб, картофи, оризови спагети, паста от елда, киноа, кореноплодни зеленчуци, зеленолистни зеленчуци, плодове.

Разбира се, типът хранене зависи от конкретния спорт и условията, в които го практикуваме. Т.е. има малки, но съществени разлики дали ще караме сърф в топла вода под жарещо слънце, ще караме колело по планински пътеки, ще катерим ултра натоварващи маршрути или ще ходим в продължение на дни с раница на гърба. Най-малкото трябва да се съобразим с обема и теглото на храната, която можем да вземем, както и нивото на физическо натоварване. Най-важно е да съобразим хранителния ни план с нуждите на тялото и спортът, който практикуваме – и да не забравяме, че при всички случаи, без значение какво ядем, най-важно е храната да е естествена и минимално обработена (химически или термично). В крайна сметка, всичко опира не до това какво НЕ ядем, а до това какво ядем.

Още по темата здравословно хранене за активни хора:
Храна за из път
Храненето като начин на живот
За киселите… и другите хора
Природни сили

Сподели

Shares

4 КОМЕНТАРИ

  1. Великолепна статия, която ме накара да се замисля. Бих опитал да се храня по описаното меню и веднага изникна въпрос. Колко би ми струвало това?

  2. Прекрасна статия за едни истински хора. Само че, уважаеми автори, тези хора заслужават уважение не за това какво ядат или , какво изкарват на изхода, а заради постиженията им. А тези постижения са резултат на една желзна воля и отношение към живота. Благодаря ви , че публикувате такива статии, но моля ви мислете и за това, че тези статии се четат и от деца и младежи. Нека не им натрапваме как да се хранят. Нека сами направят своя избор. Защото , това което тези хора правят не е рзултат от храненето, а от мисленето.

  3. И на мен не ми допадат рекламите в разни статии, също така и правописните грешки! А относно цената на такъв хранителен режим, ще кажа само, че на мен ми излиза по-евтино и се чувствам много по-добре!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.