Пътешествия през гори, планини и води с „Мачирски спорт“

0
 

Сподели

Shares

„Мачирски спорт” започва да развива своята дейност през 1998 г., първоначално като ски и сноуборд училище, а през летните месеци – като планинарско училище. Трудното за произнасяне име идва от небезизвестната фамилия Мачирски, която традиционно се свързва с развитието на ски спорта в България. Малко известно е, че тя има сериозен принос за развитието на алпинизма, ски-алпинизма и туризма в България.

Йордан Мачирски, Мачирски спорт

Трима майстори на спорта по алпинизъм, туризъм, ски и шампиони по ски-алпинизъм и скално катерене – Йордана Мачирска, Сълзица Мачирска и трагично загиналият в Кавказ през 1961 г. Йордан Мачирски, са в основата на създаването на „Мачирски спорт“. Нейният създател – Аспарух Мачирски, подтикван от голямата си любов към природата и носещ планинарството в душата си, поставя амбициозната цел девизът на Алеко Константинов „Опознай родината за да я обикнеш“ да достигне до младите хора.

Йордан Мачирски, Мачирски спорт

Петнадесет години по-късно „Мачирски спорт“ е една от водещите фирми в областта на планинския туризъм и снежните спортове. За тези години фирмата успява да превърне забравените Ветровала и Офелиите в едни от най-предпочитаните места за практикуване на снежни спортове. Благодарение на благоприятното си местоположение – закътани сред гората – ски центрове Ветровала и Офелиите предлагат отлични условия за начално обучение и усъвършенстване за всички възрасти, като най-подходящи са за начинаещите малки скиорчета. Безопасността и качественото провеждане на обучението са основните ни приоритети. За комфорта и спокойствието при първите стъпки сe грижат симпатичните и винаги усмихнати ски и сноуборд инструктори.

Йордан Мачирски, Мачирски спорт

А когато любимият ски сезон в България привършва, е време за снежните Алпи, за традиционната ски екскурзия, която Мачирски организира във френския курорт Вал Д‘Изер.

Йордан Мачирски, Мачирски спорт

Активно се работи и за популяризиране на спортното катерене сред подрастващите, като успешно се провеждат вече трета година курсове по спортно катерене в две столични училища и три детски градини. През летните месеци се приключенства с палатки по закътани местенца из родните планини. Програмите за летен туризъм са балансирана комбинация от планински туризъм, екология, ориентиране, в съчетание с атрактивни въжени предизвикателства, като въжени мостове и алпийски тролеи над реки. И за да бъде туризма още по-пикантно привлекателен, от тази година „Мачирски Спорт“ са добавили по малко каякинг, арт занимания с глина и вълна, рисуване с акварел, дори вече можете да учите английски и немски докато се разхождате сред природата.

Сърф за приятели в Португалия

В горещите летни е време и за една друга голяма страст – сърфинга. Първоначално Мачирски започва с уиндсърф лагери на ветровития и добре познат остров Гьокчеада. В последствие приключенския дух и желанието за нови спотове и дестинации обаче отвеждата чак до далечната Португалия, където се срещат мощният океан, вятъра и вълните. Там се сучетават полезното с приятното благодарение на страхотната програма за най-големите ентусиасти, този път за хавайски сърф.

Мачирски Спорт

Мачирски Спорт

А когато след толкова приключенстване човек се завърне в не толкова любимите градски условия, започват плановете за нови пътешествия. Вие вече набелязахте ли си такива?

Повече за „Мачирски спорт“ и приключенията през гори, планини и води, можете да научите от matchirski-sport.org.

Мачирски Спорт

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.