Как да разпознем незаконна сеч?

0
 

Сподели

Shares

“Прозрачни планини” е инициатива за подобряване съдържанието на документи, важни за управлението на планинските ресурси, чрез участие на гражданското общество. Един от наболелите проблеми, с които се занимават участниците в проекта, е въпросът с незаконните сечи в българските гори. За да ги предотвратим и намалим е важно да знаем как да ги различаваме, къде и как да сигнализираме за тях.

Worldbank.org
Worldbank.org

Ето какво казват по въпроса от “Прозрачни планини“:

Нерегламентираните сечи са незаконни дейности в горите. За проблема се говори в общественото пространство, но повечето от нас не познават детайлите и сме склонни да заклеймим всяка сеч като незаконна.

„Прозрачни планини“ не е пожарна кола, която да реагира на сигнали за незаконна сеч, да пуска искане за информация и жалби до съответните институции или да вдига медиите на крака. Ние искаме да споделим знания на експерти и доброволци и да насърчим всеки да упражнява контрол над институциите.

Все пак, по различните теми събираме информация от терен и анализираме отделни случаи на нарушения. Крайната цел е да представим граждански предложения за съдържанието на стратегически документи за управление на горите в България. Тоест да действаме превантивно и да предотвратяваме случването на проблемите.

Като част от работата по тема „Нелегални дейности в горите“ и по-специално незаконни сечи проведохме обучение в гр. Смолян за разпознаване на незаконна сеч. То се проведе на 31 май и беше водено от Ваня Рътарова-Георгиева – експерт Гори в Прозрачни планини, и Емил Комитов – горски експерт, с дългогодишен опит в работата в горски и ловни стопанства.

Обучението се състоеше от две части – теоретична и практическа. Първо беше представена информация за видовете сечи и маркировки, законовата рамка и най-вече как да разпознаваме незаконната сеч и какви действия да предприемем. След информативната презентация отидохме да проверим новопридобитите си знания на терен. Посетихме места, където в момента се провежда планирана и законна сеч, за да знаем за какво да гледаме, когато сме на разходка в гората.

Представяме ви презентацията, от която може да научите много. След слайдовете с информация и извадки от законите и наредбите, следват и онагледяващи снимки и графики.

За жалост, незаконните сечища, както и тези, при които са извършени нарушения, не са рядкост в българските гори. За да може да се реагира в такива случаи и да се предотвратят сечи или те да бъдат спрени и извършителите им санкционирани, могат да бъдат подавани сигнали в Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) или в медиите. Сигнали за корупция и нарушения в горите може да подадете към ИАГ на телефон 0800 20 800 или онлайн.

Повече можете да научите от “Прозрачни планини”.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.