„Удивителният свят на прилепите“

0


Дата на събитието: 14.06.2014

Сподели

Shares

Удивителният свят на прилепите

Странни създания са прилепите – единствените бозайници, които могат да летят. Сред купищата митове реално знаем твърде малко за тях. Това обаче е лесно поправимо, особено ако посетите лекцията на световно признатия учен, общественик и фотограф д-р Мърлин Татъл (Merlin D. Tuttle), който ще бъде в София, за да разкаже за удивителния свят на прилепите. Презентацията се организира от Националният природонаучен музей и Британския съвет и ще започне от 10 сутринта на 14 юни, събота, в зала „Палавееви” на Британския съвет.

Удивителният свят на прилепите

Презентация на д-р Мерлин Тътел „Удивителният свят на прилепите“
14 юни 2014, 10 ч.
Британски съвет, ул. Кракра 7, София, зала „Палавееви”
Английски език
Вход свободен! Местата в залата са 50 и се заемат по реда на пристигане

Прилепите представляват почти една четвърт от всички бозайници на Земята. По света те се срещат в удивително разнообразие, също толкова чаровни колкото всяка една панда и също толкова странни, колкото динозаврите. От мъничкия бамбуков прилеп, който живее в бръмбарови дупки, до огромните летящи лисици с размах на крилете повече от 1,5 м. Те могат да бъдат открити почти навсякъде – разпространяват семената на растенията в джунглите и пустините, опрашват и пазят от насекоми едни от най-важните селскостопански култури като „спестяват” на фермерите милиони долари годишно от употребата на вредни пестициди. Те са „социални животни” и поддържат дългосрочни отношения помежду си, подобно на хората, слоновете и делфините, могат да споделят информация едни с други и дори осиновяват сираци.

Удивителният свят на прилепите

Благодарение на презентацията на д-р Мърлин Татъл и неговите изключителни фотографии, ще можете да видите как прилепите се ухажват, как отглеждат малките си, как опрашват растения, ловят риба, преследват насекоми и какво ли още не.

Удивителният свят на прилепите

Д-р Татъл обикаля света повече от 50 години, изучавайки и фотографирайки прилепи от най-странните до най-красивите. Неговите фотографии са публикувани и излагани в експозиции по цял свят, включително и в няколко статии на National Geographic, най-скорошната от които намери мястото си в мартенския брой на международното издание.

Д-р Татъл е основателят на най-голямата организация за защита на прилепите в света – Bat Conservation International и вдъхновява вече няколко поколения прилепни изследователи. Той е бил лектор в много от едно от най-престижните научни институции, сред които Университетите в Харвард и Принстън, National Geographic Society, Smithsonian Institution и British Museum.

Удивителният свят на прилепите

След презентацията известния американски учен ще отпътува за Станцията за изследване на прилепите в с. Табачка, Русенска област, където заедно с екип от български учени ще започнат нов проект за заснемане на българските прилепи.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.