Екстремно гладене – спорт на ръба

 
0

Сподели

0Shares
0 0 0

Дивотия определено е най-подходящото определение за т.нар. екстремно гладене. То представлява екстремен спорт, в който хората се състезават кой ще успее да изглади дрехите си, използвайки дъска и ютия, на най-странното място по най-застрашаващ живота начин.

Есктремно гладене

Есктремно гладене

“Екстремното гладене е за хора, които обичат да живеят, дори да гладят, на ръба!”

Есктремно гладене

Освен състезания, има и Бюро по екстремно гладене, което се занимава с популяризацията на този “спорт” и организиране на събития. Според тях екстремно гладене е “нов, модерен екстремен спорт, който съчетава тръпката от дейности на открито с удовлетворението на добре изгладената риза.” Провежда се и световно първенство, на което се раздават медали на най-екстремно гладещите.

Есктремно гладене

Местата, на които се практикува екстремно гладене нямат ограничения, важното е да са странни – стръмни планински склонове, каяци, гори, ски писти, уейкборд, сърф, върховете на огромни статуи, магистрали, на въже, в пещери, във въздуха, под водата, дори на бойното поле и около пожар. Изпълненията могат да бъдат солови, в тандем или групови. Важното е да има дъска за гладене, дреха, ютия, риск и малко мисъл, но малко!

Есктремно гладене

Началото на екстремното гладене като спорт е някъде през 1997 г. на миналия век в Лестър, Англия. Фил Шоу работел в трикотажна фабрика и обожавал скалното катерене. След тежък ден във фабриката той искал да отиде да се катери на близките скали и чудейки се как да съчетае работата с удоволствието, взел дъската и ютията със себе си. Така той създал екстремния спорт, заради който получил прякора Парата. Две години по-късно вдъхновеният англичанин се впуснал в международна обиколка, с която да насърчи спорта. Гастролът на Парата включвал спирки в САЩ, Фиджи, Нова Зеландия, Австралия и Южна Африка. След среща с германски туристи в Нова Зеландия била създадена и група, наречена Международно екстремно гладене – първата официална организация за този спорт.

Есктремно гладене

През последните години спортът, за който всъщност има доста спорове дали може да се нарече такъв, продължава да набира популярност. Едно от най-масовите събития в историята му е подводното гладене от 10 януари 2009 г. когато 128 водолази, включително 6 фрийдайвъри, подобрили предишния световен рекорд, гладейки в продължение на 10 минути. Амбициите обаче не свършват до там. През 2011 г. холандски водолази подобряват рекорда – 173 човека се гмуркат с дъски, ютии и мокри ризи под водата.

Есктремно гладене

Пак през 2011 г. тенорът Джейсън Блеър бил заснет с дъска за гладене на магистрала в Лондон. Следват гладения върху сърф, уейкборд, в пещери и къде ли още не.

Есктремно гладене

Екстремното гладене подтиква и към създаването на други нелепо изглеждащи спортове като екстремно свирене на чело например.

Есктремно гладене

След толкова рекорди и бурно развитие, не ни остава нищо друго освен да очакваме екстремното гладене да стане следващият нов олимпийски спорт.

Есктремно гладене

Есктремно гладене

Есктремно гладене

Есктремно гладене

Есктремно гладене

Есктремно гладене

Есктремно гладене

Есктремно гладене

Есктремно гладене

Есктремно гладене

Сподели

0Shares
0 0 0

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.