Ударната група Ямато в България

1


Дата на събитието: 11.04.2010

Сподели

Shares

Още от древността ударите на барабана пулсират в едно със сърцето на Matsuri. И хората прииждат, за да се потопят в празника. От незапомнени времена барабанистите свирят, вглъбени в себе си, свирят, докато дори техните сърца потънат в тишина. Оттогава хората тачат и търсят този звук и бързат да станат част от празника, който разтърсва сърцата и душите им. А в центъра на празненството стои тайко барабана.

YAMAT0 - The Drummers of Japan 'Matsuri'

В Япония Празника (Matsuri) и тайко барабаните са неделими. През годините Ямато са представяли на сцена шоу-спектаклите – “Духът на Земята”, “Tamashi – гласът на сърцето”, “Kami-Nari – гръмотевица” и “Shin-On – сърцебиене”. Настоящето заглавие „Matsuri-Fiesta!“ може да прозвучи странно на по-младите хора, но по-старата генерация знае отлично за какво става въпрос.

YAMATO - The Drummers of Japan 'Shin-On'2007

Артистичният ръководител на Ямато – Маса Огава избира това име, тъй като е убеден, че то има много важно значение за Ямато, защото японската култура е немислима без тайко барабаненето и Matsuri. Изкуството на тайко перкусията се наследява от поколение на поколение и се възприема посредством Matsuri. Ямато имат за цел да покажат това.

Щом се чуе барабанът, хората започват да се събират и е дадено началото на празненството. Японската митология и сценичните изкуства произхождат също така от Matsuri. Центърът на празненството са тайко барабаните, хората пеят и танцуват около тях и се освобождават от натрупания у тях негативизъм и лоши емоции.

И накрая думата “Matsuri” означава и почит. Почит и молитва към Бога. Ямато улавят духа на “Matsuri”, но също така изразяват почитта си към Бога в това представление. Барабанистите създават изцяло нова и различна атмосфера със спираща дъха хореография на светлина и звук. С тази нова визия, но със стария силен дух е гарантирано невероятното изживяване, наречено Ямато.

YAMAT0 - The Drummers of Japan 'Matsuri'YAMATO - The Drummers of Japan 'Shin-On'2007

Фото, видео и аудио материали може да намерите на http://yamato.jazz-plus.com

Официален сайт: Yamato.jp

Сподели

Shares

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.