Трансродопско велоприключение в Източни Родопи

0


Дата на събитието: 03.05.2014

Сподели

Shares

Трансродопско велоприключение в Източни Родопи

От 3-ти до 6-ти май в Източни Родопи ще можете да се включите в няколко от етапите на Трансродопския маршрут. Организатори са „Новото тракийско злато“ съвместно с „Къща за приключения“.

Трансродопски велосипеден маршрут – Източни Родопи
3-6 май 2014

Маршрутът преминава през Западните и Източните Родопи (от Триград до Ивайловград), като пресича три области (Смолян, Кърджали и Хасково) и 18 населени места – градове и села, курорти и природни резервати. Трансродопи минава покрай три язовира – Кърджали, Студен кладенец и Ивайловград, пресича три големи реки – Арда, Върбица и Крумовица и няколко техни притоци.

Общата дължина на Трансродопския планински веломаршрут е около 500 километра. Най-ниската му точка (101 м) на стената на яз. Ивайловград, а най-високата (1809 м) – под връх Перелик. На много места се откриват прекрасни панорамни гледки към планината.

Маршрутът най-общо е разделен на 17 еднодневни отсечки от 15 до 40 км. Всяка еднодневна отсечка започва и свършва в конкретно място за настаняване. Седемнадесетте отсечки (дни) са „гръбнакът“ на маршрута, но освен него съществуват локални пътеки, които дават възможност да се обхождат по няколко допълнителни лъчеви маршрута. Във всяка точка от „гръбнака“ на маршрута има информационно табло и информационен кът с карти, брошури и др. за основния маршрут, както и информация за допълнителните локални пътеки.

ПРОГРАМА

Ден 1: 3 май, събота
Сборен пункт – 12 ч. в инфо центъра в село Момчиловци. Водач на колоездачната група ще е Васко Флоров от Къща за приключения. Преход до село Вишнево за първа нощувка в къща за гости „При Баръма“.

Ден 2: 4 май, неделя
След закуската – към село Гълъбово. Изкачване до връх Лочката и след него пътеката се вие между селата Латинка и Любино. Спускане до Хладилната пещера, по асфалтов път покрай язовир Кърджали, по въжения мост при село Сухово и вечерта във вила на брега на язовир Кърджали в село Главатарци.

Ден 3: 5 май, понеделник
Трансфер до село Летовник (на южния бряг на Върбица). След кафето при Дейв в хостела, преход през селата Биволяне, Момина сълза, през Буюк дере до ловното стопанство на десния бряг на язовир Студен кладенец. Ще можете да видите зубри, елени лопатари и стада сърни. Заслужена почивка на брега на язовира.

Ден 4: 6 май, вторник
Преход в дивата Бойник планина до върха по Трансродопския маршрут и после по локална екопътека до асфалтовия път. Товарене на буса, обратно към личните возила в Момчиловци и оттам – всеки по родните места.

Такса за участие: 80 лв. на човек
Включва:
– съпътстващ транспорт
– водач
– планинска застраховка

За желаещите да се включат, които нямат собствени велосипеди, организаторите предлагат планински байкове под наем за 10 лв. на колело на ден.

Повече за ”Новото тракийско злато” можете да научите от тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.