Рисът се завръща! Да му помогнем

0
 

Сподели

Shares

Рисът в България е критично застрашен вид. В началото на 40-те години на миналия век е приет за изчезнал. След 1985 г. зачестяват данните за появата му в Средна Стара планина, Рила, Западните Родопи, Дунавската равнина и Лудогорието, Ропотамо, Странджа, Западните гранични планини.

рис

През 2000 г. е забелязан южно от с. Стакевци, Западна Стара планина. В същия район присъствието му е доказано през 2004-2005 г., а в Осогово – през 2009 г.

Последните снимки на рисове на наша територия са от края на февруари тази година! Завръщането на риса у дома явно вече е факт.

За съжаление, условията които можем да предложим на рисовете в момента не са много добри. В районите, които те обитават има бракониери, горите се изсичат и т.н.

В съвременните условия индивидуалната територия на един рис е между 5 и 300 кв. км, като естествените гори, необезпокоявани от човешка дейност, са предпочитано място.

От WWF–България обаче са се заели да помогнат на рисовете отново да намерят мястото си в Бългрия. Природозашитната организация инициира кампания за спасяване на риса.

„Със средствата от вашата подкрепа ще насочим усилията си натам, където ще постигнем най-много за опазването на застрашения вид. Направете дарение от сърце днес и помогнете на риса да остане в България и утре!“ – Елена Ганчева, Координатор на дарителската кампания на WWF

Ако искате да се присъединете към усилията за спасяване на тайнствения обитател на гората, посетете уебсайта на WWF България. Осиновете символично рис и дарете по 10 лв. месечно. Можете да направите и еднократно плащане.

В знак на благодарност от WWF–България са подготвили специални подаръци за дарителите:
• Сертификат за дарение в електронен формат с изключителни снимки на рис.
• Оригами на рис.
• Ексклузивен годишен отчет на WWF.
• Бюлетин на WWF.
• Плюшена играчка рис след петото успешно месечно дарение.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.