Ултимейт фризби в България

0
 

Сподели

Shares

Летящ диск ултимейт фризби е новият забавен спорт, който се развива в България.

Ултимейт фризби в България

Фризбито, което обикновено свързваме с лежерни игри в парка, е основата за динамичен спорт с отбори, състезания и победители. Българските отбори често участват в турнири в чужбина и организират международни и национални турнири. Страната ни има късмета да приютява и петима чуждестранни състезатели с много богат опит в спора, между които колежански шампион на САЩ за 2003 г.

Ултимейт фризби в България

Спортът
Ултимейт е интересен и много динамичен спорт, който се играе с фризби. Подходящ е за хора от всички възрасти. Може да се играе както професионално, така и на съвсем любителско ниво. Играе се от 2 отбора от по 7 човека, на терен с размери 100х37 м. Игрището завършва с 2 крайни зони, в които се отбелязват точките. Най-важното нещо в ултимейт е честната игра. В спорта няма съдии, а играта се ръководи от състезателите. Повече за правилата на ултимейт можете да научите от тук.

Освен всичко останало, ултимейт е евтини колективен спорт. За да играеш ти трябва само едно фризби, което струва около 20 лв. Тренировките в българските отбори са безплатни.

Ултимейт фризби в България

Дискът
Дискът за ултимейт се различава от познатото ни фризби. Той е по-тежък, за да може да прелита по-дълги разстояния.

Ултимейт фризби в България

Началото
Ултимейт фризби е нов спорт не само за България. Той започва да се развива в страната от края на 2009 г., когато по инициатива на германска студентка и група нейни приятели се играе ултимейт в „Южния парк“ в София. В същото време, в Американския университет в Благоевград също се събира група по ултимейт, организирана от американски студент.

Ултимейт фризби в България

Отборите
Скоро след първите ултимейт фризби игри България вече има своя първи отбор в този спорт. Това се случва в софийският квартал „Изток“. Постепенно се заформя група, към която се присъединяват още нови хора. Създава се първият отбор „Шопски отряд“, a по-късно се появява и втория – „Юнак“.

Ако спортът ултимейт фризби ви е заинтригувал, искате да научите повече и да се включите в някоя игра, можете да прегледате сайта на Българската федерация по летящ диск. Очаквайте още материали по темата в 360mag.bg.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.