Иван Димов се готви за рекорд на Гинес с околосветско плаване

0
 

Сподели

Shares

Иван Димов се подготвя за обиколка на Земята през южните морета сам, с едва 5,18-метровата ветроходна яхта Мини.

Иван Димов

Има приключения, които съществуват само в приказките. Но има и хора, които са родени, за да ги изживяват.

Иван Димов

Такъв е българинът Иван Димов, който тази година ще започне едно от най-рискованите приключения в историята на ветроходното плаване. Тази есен той ще отплава на пътешествие от над 28 000 мили и за около 8 месеца най-близкото разстояние, на което ще се приближи до суша, е 200 мили.

Иван Димов ще поеме от бреговете край Франция през Атлантическия океан към Южните морета, след което ще направи пълна обиколка на земното кълбо, преминавайки през най-опасните точки за корабоплаването – Нос Добра Надежда (Африка), Южен Нос (Австралия) в Индийския океан и Нос Хорн (Южна Америка) в Тихия Океан, за да се върне отново през Атлантическия океан на стартовата си точка.

Иван Димов

По време на плаването той ще бъде сам на своята 5,18-метрова ветроходна яхта Мини, която в последните няколко години подготвя за екстремното приключение. Пътуването ще бъде следено от сателит, а лодката и всичко, което се случва с нея, ще бъде заснемано от 3 камери, пред които мореплавателят ще разказва за приключението си и ще споделя мислите и вълненията си.

Подготовката за рискованото приключение започва преди повече от 4 години, когато Иван решава, че ще осъществи мечтата на живота си, когато навърши 50 години. Тогава започват и тренировките за изключителното психическо и физическо натоварване, което му предстои – докато е по море, вестибуларният апарат на човека се приспособява към постоянното движение на водата, а тъй като ще бъде сам по време на плаването, Иван ще промени изцяло и режима си, редувайки 1 час сън с 2 часа будно състояние през цялото денонощие. Той ще се храни със специална храна, за да издържи на физическото натоварване и да не се наложи в нито един момент да слезе на суша.

Иван Димов
Иван Димов е българин, който емигрира в Италия в началото на Прехода. Въпреки че е кореняк софианец, той от малък е запален по ветроходството и получава морски паспорт още в България и специализира в Южна Африка през 90-те години.

„Когато ти влезе солена вода в кръвта, няма излизане“ – шегува се той и разказва как никога не се е съмнявал, че ще се занимава в корабоплаване.

Иван заминава за Италия в началото на 90-те и в първите си години в чужбина, подобно на много наши сънародници, работи като общ работник и строител.

Иван Димов

По-късно невероятната му биография продължава с изненадващи обрати, работа за министър-председателя на Великобритания и множество приключения с ветроходни яхти и катамарани – Атлантическия океан от Бахамите до Великобритания, Индийския океан от Мадагаскар до Бали и Средиземно море във всички посоки.

Днес той е притежател на туристическа яхта в най-слънчевата част на Италия – Тоскана и в последните години насочва всичките си усилия и средства в осъществяването на околосветското плаване, което ще направи тази година.

Повече за приключението на Иван Димов можете да научите от Skipperlib.com или ако следите 360mag.bg.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.