“Здрав гъз, здраво тяло” на хижа ДерменкаДата на събитието: 02.02.2014
0

Сподели

0Shares
0 0 0

Здрав гъз, здраво тяло

Традицията продължава! И този Петльовден – 2-ри февруари, ще бъде отбелязан подобаващо от планинарите, поддръжници на девиза “Здрав гъз, здраво тяло”.

Старопланинската хижа Дерменка ще бъде домакин на членовете на култовото дружество “Здрав гъз”, честващи мъжкия празник. Като част от ритуала, мъжете от дружеството извършват церемониално освещаване на задните си части от близо 20 години насам. Традиционно ритуалите са се провеждали до Райското пръскало, но тази година домакинството се пада на хижа Дерменка.

Здрав гъз, здраво тяло

Ритуалът, който се провежда на Петльовден, включва поп, който бие камбаната на хижата, приканвайки кандидат-членовете на клуба за церемонията. С рефрена “Здрав гъз, здраво тяло” желаещите заголват задните си части във февруарския, старопланински студ, а председателят на дружеството им удря печат. След това попът продължава ритуала като със стръкче бръшлян ритуално поръсва задните части на кандидатите със светена вода. Новоприетите в дружество “Здрав гъз” получават членска книжка на организацията и се задължават всяка година, на 2-ти февруари, да се забавляват в планината по случай Петльовден.

Сподели

0Shares
0 0 0

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.