Денят на влажните зони в Пловдив

0


Дата на събитието: 02.02.2014

Сподели

Shares

Денят на влажние зони

2-ри февруари е Световен ден на Влажните зони.

Датата се отбелязва от всички страни, ратифицирали Рамсарската конвенция за опазване на влажните зони. Конвенцията е подписана през 1971 г. и е един от най-старите международни природозащитни регламенти. В момента Рамсарската Конвенция е ратифицирана от повече от 168 от общо 196 държави на политическата карта на Земята.

Тази година Денят на влажните зони в Пловдив ще бъде отбелязан с няколко инициативи в неделя на самата дата – 2-ри февруари.

Първото събитие ще се случи от 11:00 до 14:00 ч. В МОЛ – Галерия Пловдив ще има открит творчески щанд, посветен на влажните зони и селското стопанство. Щандът ще бъде разположен на партерния етаж при входа откъм открития паркинг. Хората ще могат да се включат в научната работилница за кълнове, да си припомнят от къде идва брашното, как изглежда растението леща и защо е вкусна яхнията от боб.

Второто събитие е традиционното наблюдение на водолюбиви птици от 15 ч. от южната страна на моста на Водната палата в Пловдив. От Сдружение „Зелени Балкани“, което организира събитията, ще предоставят бинокли, зрителна тръба и определи за птици на любопитните минувачи, които искат да видят обитателите на река Марица отблизо.

От 16:30 ч. в Клуб „Нещото” ще бъде открито традиционното екологично-артистично ателие. Тази година акцентът на Световния ден на влажните зони е: „Влажните зони и селското стопанство“. Темата ще бъде представена от Зелени Балкани в забавен формат, който ще включва игри, разговори и творчество. Специално внимание ще бъде отделено на един рядък вида птица – червеногушата гъска, която е силно зависима от влажните зони и прилежащите им селскостопански земи на територията на България. Фокусът на събитието в Клуб „Нещото” ще бъде поставен върху изложба с фотографии на влажни зони. Биологът-фотограф Любомир Соколов ще представи някои необичайно красиви, но не толкова популярни места от различни части на Земята.

Фотографиите на Любомир Соколов ще помогнат на хората да надзърнат в резерватите Евърглейдс (Everglades) и Биг Сайпръс (Big Cyprus) във Флорида; езерата и тресавища Кламат (Klamath) между Калифорния и Орегон; Езерото Пoуъл (Powell) при границата с Аризона и Юта; мусонни езера в Бялата пустиня (White Rann) между Индия и Пакистан; езера в основата на крехки екосистеми с редки и ендемични видове на 4 700 м надморска височина в Тибет и други вълнуващи места.

„Фотографиите са подбрани от специални места, които са уникални и величествено красиви, всяко по свой начин. Но най-уникалното е, че ще мога да ги представя и да разкажа за всички тях и магическата нишка ЖИВОТ, която свързва всички нас, тук пред българска публика”, споделя фотографът Любомир Соколов.

„Според мен изложбата има и изключителна образователна стойност. Относно естетическите й качества, нека гостите на събитието сами да преценят. За мен лично е истинско удоволствие и радост, че Любомир Соколов се съгласи да направи тази изложба с нас и да сподели безценния си опит.”, e мнението на Нели Арабаджиева от Зелени Балкани.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.