В София ще бъде един от най-големите графити mural-и в Европа

0


Дата на събитието: 22.09.2013

Сподели

Shares

Един от най-големите и внушителни графити mural-и в Европа ще бъде изрисуван не къде да е, а върху най-мащабната индустриална стена в България – охладителната кула на ТЕЦ София.

В София ще бъде един от най-големите графити mural-и в Европа

ON! Fest и Столична Община представят един от най-големите графити mural-и в Европа. С подкрепата на RUSH, графити артистите SMUG и BRUS вече рисуват Dr. Mundo от League of Legends.

Организаторите на ON! Fest, с любезната подкрепа на Столична Община, Агенция за развитие на София и професионализма на мениджърите на графити зоната на фестивала – RUSH, поканиха легендарните графити артисти SMUG и BRUS, за да осъществят един от най-красивите проекти в подкрепа на Кандидатурата на София и Югозападен регион за културна столица на Европа за 2019 г.

След обсъждането на множество проекти и различни възможности на реализация, организаторите от ON! Fest и артистите единодушно избраха образа на Dr. Mundo – емблематичния герой на най-популярната видео игра в света League of Legends. Гигантският графит ще краси една от двете охладителни кули на ТЕЦ София, които също подкрепиха идеята и съдействат с всички сили за нейното осъществяване.

Кулата е висока 55 м., графитът ще заема почти цялата й предна половина (над 1500 кв.м.), а за да се покрие площта, са необходими над 30 баки фасадна боя, над 1000 флакона спрейове и най-високата вишка в региона, която е и една от атракциите пред кулата на ТЕЦ София.

В София ще бъде един от най-големите графити mural-и в Европа

„Трудно е човек да опише емоцията и усилията около осъществяването на подобна мечта, каквато този проект е за нас. Безкрайно благодарни сме на екипите на Столична Община, Агенция за развитие на София, ТЕЦ София и всички компании, които се включиха с целия си ресурс и приеха проекта като лична кауза. Конкретният повод беше желанието ни да подкрепим кандидатурата на София и региона за европейска столица на културата през 2019 г., но с напредването на реализацията започнахме да мислим за дългосрочни инициативи, които да превърнат подобни индустриални зони в една красива и неразделна част от живота ни. България е изпълнена с такива площи, които просто чакат някой да ги погледне с други очи“, сподели директорът на ON! Fest Мартин Кадинов.

Изрисуването на охладителната кула е предвидено да приключи до 22 септември, неделя. Тогава, на официална церемония в подножието на огромния графит и под зоркото око на Dr. Mundo ще бъде награден отборът победител от Балканския шампионат по League of Legends.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.