Седмица на мобилността от 16 до 22 септември

0


Дата на събитието: 16.09.2013

Сподели

Shares

Европейска седмица на мобилността

Бързина, удобство, комфорт, точност – най-желаните качества на видовете транспорт, които използваме, за да вършим ежедневните си задачи в големия град. Как да ги постигнем? Какво да променим, така че да подобрим баланса за чиста, спокойна и приветлива градска среда без да страдаме от нежеланите ефекти на транспорта – замърсяването, задръстването, шума? Какви усилия полагаме, за да живеем в чиста и здравословна среда, докато ползваме градски транспорт, автомобил, велосипед? Най-добрите постижения в областта на транспорта и най-добрите идеи за бъдещето събрани в 7 дни – Европейска седмица на мобилността в София 16-22 септември 2013 г.

360° е медиен партньор на Европейска седмица на мобилността 2013

Седмицата на мобилността е традиционна европейска кампания за повече внимание върху устойчивите форми на транспорт в градовете – ходенето пеша, колоезденето, обществен транспорт и електрически превозни средства. “Чист въздух – ти си на ход” – тазгодишното мото на кампанията е провокация към гражданите относно индивидуалния отпечатък върху околната градска среда съобразно предпочитания вид транспорт.

„Тази година темата на седмицата на мобилността е „Чист въздух – ти си на ход!“. През 2013 г. ще наблегнем върху въздействието на транспорта и нашия всекидневен избор върху качеството на въздуха, който дишаме и нашето здраве. Чрез повишаване на осведомеността и предлагайки алтернативни възможности за избор на транспорт, градовете биха могли да се превърнат в привлекателни места за живеене. Те могат значително да допринесат за защитата на здравето ни и за насърчаването на по- устойчиво бъдеще за всички нас, защото когато говорим за чист въздух – ние сме на ход!“
Янез Поточник, Комисар по околната среда

„Денят без автомобили“, 22ри септември, е кулминацията на кампанията. Между 9 и 17:00 часа зона в центъра ще бъде отворена само за пешеходци, велосипедисти, градски транспорт и други алтернативни превозни средства и множество организации и институции ще представят възможни решения за една по чиста София.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.