Каякарът Стийв Фишър – Да се спуснеш пръв

0
 

Сподели

Shares

Стийв Фишър е професионален каякар. Роден е на 18 февруари 1976 в Южна Африка. Започва да кара каяк на 6-годишна възраст на река Бушманс в близост до родния му град Есткорт. Карал е каяк в над 50 държави. Стив е известен с множеството си първи спускания на трасета клас 5 по най-дивите реки в света и с десетките си престижни международни титли от състезания по каяк в бързи води.

Каякарът Стийв Фишър – Да се спуснеш пръв

През 2009 г. започва да реализира плановете си за първи спускания по различни реки из цял свят и променя целите си, като дава приоритет на изледователските си проекти пред състезанията. Най-смелите му експедиции включват река Иравади в Бирма, р. Салуин в Китай, р. Ярлунг Тзангпо в Тибет и много други.

Бързеите Инга на река Конго с дебит от 0.5 млн.куб.м./с са най-големите бързеи в света, отнели живота на много ентусиасти, които са се опитали да ги покорят с различни плавателни средства.

През август 1985 г. в тези води изчезва 7-членен френски рафтинг екип. Именно тази история, предизвиква интереса на Фишър към въпросните бързеи.

След години на планиране и проучвания, през 2007 г. Стив Фишър посещава Демократична Република Конго, за да постави началото на опита. По ред причини експедицията се осъществява чак през 2011.

steve-fisher-st-ursule, paddleblogs.commm

”CONGO – The Grand Inga Project“ е 80-минутен документален филм, който проследява подготовката и спускането на екипа. Това е история за едно героично пътуване на предела на човешките възможности за предприетото предизвикателство срещу една от най-мистериозните реки в света на дуел със смъртта.

Неговият метод за преодоляване на сурови условия е комбинация от увереност, решителност и бързина. Познат е с агресивния си стил на спускане и винаги изглежда сякаш напада вълните.

„Страхът от гребането намалява постижението. Аз се движа бързо и с цел. Преди говорех за потока от адреналин, после за това, какво е да бъдеш първото човешко същество, което е достигнало до определено място, но когато се пуснеш по течението, първото нещо, което правиш е да се обърнеш и да видиш как са приятелите ти. Да споделяш с тях предизвикателствата и постигнатите цели е най-хубавата част.“

Видео със Стийв Фишър може да видите тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.