По-лесно изкачване с колело

0
 

Сподели

Shares

Какво да правим, как да се подготвим, какви тактики, храни и напитки да използваме, за да не тръгнем заедно с колелото надолу към дерето, изкачвайки някой стръмен баир?

Колоездене

Предварително планиране, постоянен ритъм, съхранение на енергията от достойна вело-закуска са само част от тактиките за бързо изкачване на стръмнини с колело.

Когато изкачвате хълмове, които имат лек наклон нагоре и са сравнително дълги, най-добре е да ги преодолявате в седнало положение с постоянно темпо. Ефективният ритъм в такива случаи е около 90 – 100 оборота в минута (RPM). По хълмове, които са къси и стръмни тактиката е да влезете след засилка с по-висока скорост и след това да преминете на по-висока предавка при по-нисък ритъм (70-90 RPM). В началото е добре да сте седнали, за да използвате инерцията, но когато смените предавката се изправите и използвайте тежестта на тялото върху педалите. Комбинацията от тези две техники ще ви помогне да се справяте по-лесно с изкачванията.

Изключително важна, разбира се е и храната. Добре е да се снабдите в напитки, даващи енергия и минерални соли, за да не се дехидратирате или обезсолите от потенето. Сред енергийните храни за колоездене най-подходящи са тези, съдържащи нуга, желе, ориз, както и бананите и смокините.

Освен всичко останало, много важен е и инатът! Ако не сте достатъчно нахъсани и упорити, ако не се наслаждавате на това, която правите…колкото и съвети да слушате и изпълнявате, трудно ще летите нагоре по баира.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.